Stirile National TV
Malurile Peței au rămas fără niciun arbore
Mai mulți arbori de pe malul unui pârâu din Oradea au fost puși la pamânt, iar ecologiștii acuză tăierile "agresive" care au fost efectuate în zonă. Operațiunea de defrișare a început în această săptămână și în scurt timp pe site-urile de socializare au apărut înregistrări care arătau malurile Peței rămase fără niciun arbore, în timp ce pe fundal se auzeau drujbele în acţiune. Postările au stârnit numeroase reacţii din partea orădenilor, care acuză autorităţile că în continuare nu sunt preocupate de verdele municipiului.
FLORIN BUDEA, președinte Centrul Regional de Supraveghere Ecologică Bihor
”Pentru mine este greu de înțeles ceea ce se întâmplă în aceste zile pe râul din Oradea. Cu atât mai mult eu însumi am participat în anii trecuți la campanii de plantare a unor copaci în acea zonă. Campanii la care au fost parteneri primăria Municipiului Oradea și Apele Române. Astăzi brusc cineva a descoperit că acei copaci sunt o problemă. ”
De cealaltă parte, A.B.A. Crișuri, instituția care se ocupă de tăierea arborilor din zonă, declară că acțiunile desfășurate sunt pe cursurile de apă, pe digurile de apărare, care nu sunt spații publice. Acestea sunt necesare, pentru că arborii pun în pericol integritatea digurilor Peţei. În zonă s-a dezvoltat o vegetație spontană, dar au fost identificați și puieți plantați în taluzul digului de apărare de către voluntari, care urmează să fie mutați.
ANCA MIHOCIU, purător de cuvânt A.B.A. Crișuri
”Conform legii pe diguri și orice lucrare de apărare nu este permis prezența masei lemnoase, nu sunt permiși pomii. Puieţii vor fi salvaţi prin strămutare. De această acțiune se va ocupa și primăria Municipiului Oradea.”
Într-adevar, municipalitatea orădeană a făcut plantări pe malul Peţei în anii 2012, 2013 şi 2014. Puieţii nu au fost sădiţi însă pe taluz sau pe dig, ci de-a lungul pistei de biciclete amenajate pe malul pârâului. Purătorul de cuvânt ABA Crișuri, Anca Mihociu a precizat că, în perioada următoare, instituţia va îndepărta vegetația spontană crescută strict în taluzul digului, vegetație care afectează linia de apărare.
ANCA MIHOCIU, purtător de cuvânt A.B.A. Crișuri
”Un mesaj pe care am dori să-l adresăm în mod special reveranilor este acela că aceste acțiuni nu sunt în defavoarea mediului. Este o acțiune de punerea în siguranță a digurilor. ”
Muncitorii A.B.A. Crişuri au început și decolmatarea Peţei. Pârâul are depuneri consistente de aluviuni dar și gunoaie precum anvelope, mase plastice sau textile.