Stirile National TV
Mărțișorul, vestitorul primăverii
1 Martie, prima zi de primăvară, vestită de mărțișor! Simbol al trecerii de la iarnă la primăvară și al înnoirii, reprezentat de un şnur împletit dintr-un fir alb şi unul roşu, căruia i-au fost adăugate ulterior alte ornamente, mărțișorul este menit să aducă speranţă, bucurie, iubirea şi conciliere în viața omului.
ROXANA DUMITRICĂ, reporter "Mărţişorul este dăruit, mai întâi, între oameni, apoi este oferit plantelor, dar și întregului Univers. Astfel, prin răspândirea mărţişorului, omul doreşte să echilibreze principiile contrare şi complementare care îi guvernează Universul, precum viaţa-moartea, lumina-întunericul, iarna-vara, masculinul-femininul, semnificaţii cuprinse în împletirea dintre albul și roşul şnurului. "
La sate, mărțișorul este păstrat în tradiție ca semn protector împotriva bolilor şi a nenorocului. Preluat de lumea urbană, fie că e șnur textil, fie că e o împletire între un fir de aur și unul de argint, indiferent că are sau nu un accesoriu simbolic adăugat, mărțișorul este purtat drept podoabă sau poate fi păstrat ca suvenir. Poate fi o declarație de dragoste, un semn de prietenie sau respect, o atenție îndreptată asupra cuiva ori un gest de reconciliere cu o persoană. Pe 6 decembrie, Mărţişorul a fost acceptat pentru a fi inclus în lista reprezentantivă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanităţii. Decizia a fost luată în cadrul sesiunii Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial de la Jeju, Coreea de Sud.