Stirile National TV
Mașini echipate de iarnă
Prima ninsoare i-a luat prin surprindere pe șoferii care, de teama amenzilor, se grăbesc să își echipeze mașinile. Potrivit legii, șoferii sunt obligați să folosească anvelope de iarnă pe toate drumurile acoperite de zăpadă, gheață sau polei. Procedura de schimbare a anvelopelor implică foarte mare atenție.
MARIUS LEONTE, specialist auto
"Anvelopele de iarnă, după cum știți vi le recomand în permanență nu all season, nu cele de vară să zicem că mergem cu ele iarna, că merg și că nu știu ce, ne pune viața în pericol, nu avem sistem de frânare adecvat și totodată, riscăm să facem accidente. Pe partea cealaltă o anvelopă foarte bună sau bună de iarnă, suntem în siguranță atât noi cât și familia noastră și ceilalți participanți la trafic și recomandarea mea este a pregăti terenul din timp, adică a merge în service-uri, a schimba anvelopele."
VOX: "Am venit să schimb anvelopele, gata a venit iarna. Toamna asta a fost ea frumoasă, dar uite că nu ține o veșnicie și atunci am vrut să fiu în siguranță și am venit să schimb anvelopele."
VOX "-Am schimbat anvelopele acum o săptămână, deoarece eu fac drumuri mai dese, în județul Covasna, la țară și acolo deja sunt 20 de centimetri de zăpadă și altfel fără anvelope de iarnă este foarte greu să circuli.
- Și acum ce faceți în service?
- În acest service am venit pentru o verificare în general a mașinii privind pregătirea pentru iarnă."
MARIUS LEONTE, specialist auto
"Recomand pregătirea mașinii pentru iarnă ceea ce înseamnă antigelul, în general să avem niște lanțuri la noi în permanență pentru că nu se știe în ce situații suntem și atunci ne poate scoate din acele situații de impas. Avem nevoie după cum știți de niște, să zicem nisip și o lopată, o lopățică nu strică, în permanență pentru că te pune pe linia de plutire și te poți deplasa. Atât antigelul, sistemul de încălzire în habitaclu este foarte important sistemul de răcire al mașinii chiar dacă temperaturile sunt cu minus, mașina trebuie să își facă răcirea, dacă ea nu merge în parametri normali atunci nu o să avem nici încălzire în totalitate în mașină, nu o să avem nici posibilitatea de a ne deplasa pe distanțe foarte lungi, datorită faptului că există riscuri să avem un furtun defect și să curgă antigelul. Sistemul de frânare, iar este foarte important, înțelegeți pentru perioada nu numai rece sau caldă întotdeauna este foarte indicat să avem frânele adecvate, sistemul de frână pus la punct. Sistemul de iluminare, mai ales pe timp de noapte este foarte important."
Legislaţia în vigoare nu condiţionează utilizarea anvelopelor de iarnă de la o anumită dată calendaristică, ci de starea părţii carosabile. Dacă Poliția Rutieră te surprinde circulând în condiții de iarnă, fără echipament corespunzător, riști o amendă substanțială. În conformitate cu legislația rutieră, sancțiunea pentru această contravenție variază între 9 și 20 de puncte de amendă, ceea ce se traduce prin sume între 1.485 și 3.300 de lei.