Stirile National TV
Măsuri pentru o îmbătrânire activă
Îmbătrânirea populației este o problemă semnificativă în multe țări, inclusiv în România. Într-o lume în care îmbătrânirea este adesea percepută în societate ca un declin, ca un regres, ca un îndemn la izolare şi singurătate, autoritățile din România propun câteva măsuri, pentru ca bătrânii noștri să aibă o bătrânețe ușoară. Propunerile sunt prezentate în cadrul Congresului Naţional de Îmbătrânire Activă, organizat miercuri și joi la Palatul Parlamentului.
ADRIAN ȚUȚUIANU, secretar general adj. al Guvernului României "Înseamnă și măsuri pentru asigurarea veniturilor, înseamnă măsuri care să le asigure prezența în continuare în comunități, cunoașterea evoluțiilor din zona digitalizării, sunt măsuri care implică, pe de o parte, Guvernul, pe de altă parte, implică societatea civilă. Implică toate structurile care au atribuții legate de familie, de sănătate, de protecție socială, de pensii, de asigurarea locurilor de muncă în așa fel încât, oamenii să se simtă utili, să se simtă respectați și integrați în comunitatea în care trăiesc."
Asociaţia Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă propune înfiinţarea unei agenţii naţionale pentru vârstnici, o instituţie publică de sine stătătoare, care să se ocupe de problemele vârstnicilor. Conform studiile sociologice, 55% dintre bătrâni spun că se simt singuri, peste 30% nu interacţionează cu mai mult de trei - patru persoane într-o lună, iar trei din 10 vârstnici nu au pe cine să se bazeze, în situaţii de necesitate.
ALEXANDRA DOBRE, președinte, AIRIA "Trebuie să vedem cum putem să îi ajutăm pe oameni, să îmbătrânească într-un mod sănătos, sănătos atât din punct de vedere mental cât și fizic, astfel încât, în momentul în care ajung la bătrânețe, acestă bătrânețe să nu mai fie o corvoadă, așa cum se întâmplă să fie în ziua de astăzi. Totodată are și rolul de a educa populația, chiar și pe cei mai tineri, în legătură cu importanța conceptului de îmbătrânire activă, astfel încât să învățăm încă din tinerețe ce înseamnă gestiunea financiară pe termen lung, astel încât să gândim o formă prin care să facem niște investiții, poate în tinerețe, dacă avem posibilitatea care să ne genereze niște venituri, care la pensie să poată completa veniturile din pensii."
Conform studiilor sociologice, România se află în top 10 al statelor ale căror populaţii îmbătrânesc, de la an, la an.