Stirile National TV
Medicii au interdicție să vorbească despre situația din spitale
Cadrele medicale nu mai au voie să furnizeze informații despre ce se întâmplă la locul lor de muncă, pe perioada stării de urgenţă. Cu toate acestea, sunt medici care încă vorbesc despre activitatea lor. Săptămâna trecută, medicul militar anestezist Mihai Mărginean, detașat de la Cluj-Napoca la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Suceava, a vorbit despre situația de acolo, într-o postare pe contul de Facebook al MApN.
"BUM!!! Sunt aproape 30 de pacienți în jurul meu. Câțiva extratereștri albi se plimbă printre ei. Unii intuiesc rolul meu și încep să ridice mâinile disperate spre mine și strigă „domnule doctoooor! domnule…” cuvintele le rămân în gât. Mă uit în sus spre monitoare și văd că saturațiile lor sunt 55-60%, apoi mă uit mai sus… spre Dumnezeu și dintr-odată mi-a fost dat să înțeleg. Aici e RĂZBOI!”
MIHAI MĂRGINEAN, medic militar „Mulţi mi-au zis ca sunt acolo în prima linie şi am zâmbit, pentru că eu ştiu că eu sunt de fapt în ultima. Eu sunt ultima verigă. Dincolo de mine nu mai este nimic. Nu neapărat de mine, ci de medicii anestezişti. Noi suntem cei care negociem cu Dumnezeu o clipă, o oră, o zi. Pf, rareori o săptămână din viaţa pacienţilor noştri”.
Ulterior, solicitat pentru un interviu de către jurnaliştii de la Zoarul Financiar, medicul a afirmat că nu poate vorbi decât prin Biroul de Presă al MApN. Un medic de la Spitalul Judeţean din Suceava a sfidat şi el interdicţia de comunicare şi a spus că în unitatea sanitară nu sunt materiale de protecţie, iar spitalul ar fi fost mort fără armată. Despre problemele din spitale vorbeşte public şi Camelia Roiu, medic anestezist la Spitalul de Arși din București, unul dintre primii medici din România care au spus adevărul despre infecțiile nosocomiale și a făcut publică, în 2016, o filmare cu un pacient internat la Spitalul de Arși, pe ale cărui răni se aflau viermi.
CAMELIA ROIU, medic anestezist „Se minte foarte mult, ca şi la Colectiv, cum s-a minţit de zeci de ani, cum iar avem de toate, iarăşi suntem în control, când, de fapt, spitalele sunt total nepregătite”.
Întrebarea care se pune este de ce medicii din Franţa, Italia sau Spania pot vorbi în presă sau în mediul online despre problemele din spitale şi despre aspecte legate de pacienţii cu COVID-19, iar medicii români au interdicţie. Pe lângă cadrele medicale, în România, nici reprezentanţii administraţiilor locale nu au voie să furnizeze informaţii cu privire la pacienţii infectaţi cu noul coronavirus. Luna trecută, prefecții au primit o circulară semnată de secretarul de stat în M.A.I. Gheorghe Sorescu, prin care au fost anunțati că le este interzis să comunice date despre pacienți sau testele pentru COVID-19. Singurele informații din spitale care pot fi transmise au ca sursă Grupul de Comunicare Strategică.