Stirile National TV
Mieii de Paște, crescuți cu grijă de oieri
Mai sunt două luni până la Paște, dar oamenii chibzuiți își fac deja calcule și pun bani deoparte pentru friptura de miel. Ciobanii au luat măsuri din timp pentru a asigura miei pentru toate buzunarele și pentru toate preferințele. Oierii au achiziționat rase apreciate pentru carnea lor, astfel încât cumpărătorii să fie mulţumiţi. Constantin Jianu are la stâna din comuna Crasna, judeţul Gorj, peste 1.500 de mioare şi circa 800 de miei. Cum Paştele pică mai devreme anul acesta, adică pe 16 aprilie, ciobanii au băgat din timp berbecii între mioare.
CONSTANTIN JIANU, oier "Au început să fete pe 5-6 ianuarie. Au deja o lună şi 6-7 kilograme. Ajung la 14-15 kilograme, exact cum e carnea bună."
AMBIANŢĂ "- Ăsta cam cât are? - Are 7 până la 10."
Oierul spune, însă, că are în plan să vândă mieii mai mult în străinătate. El se bazează pe clienții săi din ţările arabe, care apreciază carnea de miel de calitate.
CONSTANTIN JIANU, oier "Ţinem legătura cu ei, ne anunţă. Vin cu tirul, îi încarcă. Preţul e mic dar e vânzare rapidă."
Constantin Jianu este oier din tata-n fiu şi spune că şi copiii lui moştenesc această îndeletnicire. Îndeletnicirea este moștenită și în familiile celor care îi păzesc turma.
VOX "Aşa ne-am născut. Copii cu bâta-n-mână! Pentru noi este o satisfacţie."
Potrivit oierilor, anul acesta, preţul pentru un kilogram de carne de miel va oscila în jurul valorii de 18 lei.