Stirile National TV
Mihai Eminescu, omagiat
Mihai Eminescu, comemorat la 131 de ani de la moarte! Zeci de persoane au asistat la o slujbă de pomenire, la Cimitirul Bellu din București. A fost oficiat un parastas şi au fost depuse coroane de flori, în semn de omagiu. Oameni de cultură şi admiratori ai operei eminesciene au ţinut cuvântări și au recitat poezii ale marelui nostru poet.
TEOFIL BRADEA, preot
"Vedem așa din an se adună tot mai multă elită a neamului românesc însetată de Eminescu. Și nouă ne este dor de el și nădăjnuim că trăiți un moment unic, poate că o să mai veniți, dar eu vă sfătuiesc că întotdeuna 15 ianuarie, 15 iunie să fie zile sfinte."
Considerat cea mai importantă voce poetică din literatura română, Mihai Eminescu a fost şi un jurnalist incisiv, preocupat de viaţa politică din acea epocă, o adevărată conştiinţă a neamului românesc.
PETRE RĂCĂNEL, președinte, Federația Societatea Civilă Românească
"Eminescu dacă ar fi citit de politicieni sau dacă ar fi fost citit de 30 de ani nu am mai fi ajuns aici unde suntem, dar nu este prea târziu niciodată, românii și România întotdeauna a renăscut ca o pasăre Phoenix, iar Revoluția din 1989 ne-a dat posibilitatea să ne exprimăm liberi, să facem ceva."
DANIELA VASILOSCHI, poetă "Eminescu pentru poporul român a însemnat poetul nepereche: Luceafărul poeziei românești, geniu pustiu, un obiect de cult, o candelă aprinsă, aureolată de laurii veșniciei, dacă unul și cu unul ar putea să facă 2, Eminescu este taina infinitului din noi."
"Este o zi importantă, este o zi în care îl plângem pe Eminescu."
"Pe Eminescu îl preţuiesc deosebit, mi-e greu să vorbesc despre asta. Eminescu așa cum se spune, este o conștiință, o conștiință pe care mai degrabă ar trebui să o simțim, s-o trăim pentru că el asta a vrut prin orice cuvânt, vers pe care l-a transmis el a pus conștiința, a pus istoria neamului trecut, prezent și viitor, e totul acolo."
VOX "Mihai Eminescu a fost un scriitor celebru care o să fie în amintirea noastră mult timp. A scris din câte știu eu și am citit Somnoroase Păsărele și Luceafărul și aș vrea să mai citesc."
Mihai Eminescu s-a născut pe 15 ianuarie 1850, la Botoşani, al şaptelea dintre cei 11 copii ai căminarului Gheorghe Eminovici. Primele poezii le-a publicat în 1866. A studiat filosofia la Viena şi Berlin. A fost, pe rând, profesor suplinitor, revizor şcolar, redactor şef la ziarul Timpul. Povestea sa de dragoste cu Veronica Micle, poetă şi ea, a intrat în legendă. Creaţia literară a lui Mihai Eminescu este una impresionantă, cuprinzând de la poezie la traduceri din limbi străine, piese de teatru şi încercări beletristice. Mihai Eminescu a fost lovit de boală la vârsta de 33 de ani. Au urmat șase ani de calvar, prin mai multe sanatorii, inclusiv la Socola. A murit la 15 iunie 1889, la doar de 39 de ani, la Bucureşti, în condiții insuficient lămurite, care au generat, de-a lungul timpului, multiple ipoteze, de la cea a asasinatului, la cea a morții provocate de sifilis, această din urmă ipoteză fiind infirmată de specialişti.