Stirile National TV
Minerii care protestează la Paroșeni și Uricani, afectați de șederea în subteran
Protestul minerilor din Valea Jiului continuă! 100 de mineri de la exploatările Paroşeni şi Uricani s-au blocat de luni, în subteran, nemulţumiţi de faptul că nu ştiu ce se va întâmpla cu ei de la începutul anului viitor, când cele două mine ar urma să fie închise. Oamenii sunt disperaţi, pentru că 300 de angajaţi ar urma să primească, la 1 decembrie, preavizele de concediere.
BIANCA ROTARU, reporter "Protestatarii solicită prelungirea Ordonanţei 36, care le garanta plăţi compensatorii şi vechime în muncă pentru doi ani de zile, pentru cei care îndeplinesc condiţiile de pensionare în acest interval de timp, precum şi angajarea la minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, pentru cei care nu se pot pensiona încă."
Minerii sunt obosiți, iar starea lor de sănătate este afectată de faptul că se află în subteran de atâtea zile. Unul dintre protestatari a fost transportat la spitalul din Vulcan pentru îngrijiri medicale. Minele Paroşeni şi Uricani au intrat, de la sfârşitul lunii decembrie 2017, în program de închidere şi ecologizare, aici efectuându-se lucrări de punere în siguranţă a zăcămintelor de cărbune şi de drenaj al apei din galerii.
prin telefon: DUMITRU COSTIN, preşedinte, Blocul Naţional Sindical ”Se lucrează în minele de huilă din România cu tehnologie din anii '60. Oamenii dezbrăcați până la brâu, în chiloți, pe 35 de grade temperatura în subteran, niște condiții improprii, cu risc de explozii și accidente ori viața pusă în pericol, cu silicoză, cu boli. De asta, munca acolo trebuie oprită, în subteran. România trebuie să treacă la producția de energie din alte surse, spre exemplu pe gaz."
Reprezentanții sindicaliştilor au solicitat sprijin pentru organizarea unei întâlniri cât mai rapide cu premierul desemnat. Ei au declarat că, în cazul în care nu vor reuși până luni, singura speranță rămâne ca noul Guvern să treacă în Parlament.
prin telefon: DUMITRU COSTIN, preşedinte, Blocul Naţional Sindical "Ce pot să spun eu este ca noi, la nivelul BNS, avem de şase ani gata, atenție, de şase ani gata, o alternativă pentru Valea Jiului. E un dosar complet, pe baza unei analize. Noi am identificat și domeniile unde se pot crea noi locuri de muncă în județul Hunedoara, unde ai putea să anagajezi mii de oameni, nu doar pe cei din Valea Jiului."
Reprezentanţii Administraţiei Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului şi reprezentanţii sindicali au discutat cu protestatarii, însă minerii solicită garanţii din partea ministerului de resort că solicitările lor vor fi rezolvate favorabil.