Stirile National TV
Mircea Cărtărescu, în dialog cu Clara Usón
„Nimeni nu este o insulă de sine stătătoare; fiecare om este o parte a Continentului.“
Cuvintele poetului englez John Donne, reluate de Ernest Hemingway şi prezentate de Excelenţa Sa, Ambasadorul Spaniei la Bucureşti, Manuel Larrotcha Parada au avut ecou într-o seară în care valorile universale ale literaturii au atras mulţi iubitori de cultură la Institutul Cervantes din Capitală. Mai ales că dialogul cultural a avut loc în prezenţa scriitorilor Mircea Cărtărescu şi Clara Usón.
PABLO DIEZ ASTRUGA, ataşat cultural, Ambasada Spaniei la Bucureşti
„Este un program complex, amplu pentru promovarea limbii şi culturii spaniole. Profitând de momentul bun pe care îl traversează literatura română, în Spania, şi de legăturile dintre cele două ţări, am avut şansa să în reunim pe Mircea Cărtărescu, un scriitor foarte important la nivel european, şi pe Clara Usón, de asemenea o scriitoare de mare succes, atât în Spania cât şi în România, pentru a vorbi de literatură."
Clara Usón, născută la Barcelona, este cunoscută publicului românesc, după traducerea de către Mariana Sipoş a romanului său, "Fiica Estului", un volum despre Ana Mladić, fiica generalului care a schimbat chipul Europei. Cartea este un melanj de istorie şi ficţiune, în care Clara Usón vorbeşte despre războiul din fosta Iugoslavie.
CLARA USON, scriitoare
„Literatura are peste 2.000 de ani, dar umanitatea a dus multe lupte, ne-am luptat unii cu alţii, în tot acest timp şi de multe ori în literatură regăsim toate aceste ciocniri violente."
Şi dacă nimeni nu este o insulă, pentru a ne întoarce la cuvintele poetului englez, concluzia serii îi aparţine lui Mircea Cărtărescu: literatura este cea care conectează şi ne formează.
MIRCEA CĂRTĂRESCU, scriitor
„Pentru mine modalitatea de a atrage oamenii spre literatură este scrisul decent şi poate chiar performant. Şcoala are această sarcină de a forma, de a construi nişte oameni, fără lectură nu poţi construi nimic."
Dialogul celor doi scriitori a pus în evidenţă câteva similitudini din opera lor, care reflectă o societate cu bune şi rele, cu lumini şi umbre, cu temeri şi pasiuni umane.