Stirile National TV
Moșii de toamnă, zi de pomană și rugăciune pentru sufletele morților
Credincioșii ortodocși cinstesc, astăzi, moșii de toamnă, zi în care Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea morților. Este ziua în care ortodocșii se roagă pentru cei adormiți întru Domnul, cu credința că, prin rugăciune, sufletul celui decedat va ajunge la Judecata universală, într-o stare mai bună decat aceea din momentul în care s-a despărțit de trup. Se crede că sufletele morților revin printre oameni, pentru a fi împreună cu cei dragi. În tradiția românească, sărbătoarea este marcată, însă, și de credințe și superstiții cu rădăcini păgâne.
ROXANA DUMITRICĂ, reporter ”Potrivit tradiției populare, în această zi nu ai voie să munceşti. Tot de Moşii de toamnă, gospodinele nu dau cu mătura, ca să nu ridice praful în ochii răposaţilor, nu spală rufe, pentru a nu arunca apa murdară pe sufletele celor morți şi nu aruncă gunoiul, ca să nu ajungă în mâncarea celor de pe lumea de dincolo. De asemenea, în această zi se spune că nu este bine să ceri bani cu împrumut.”
Până în ziua praznicului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil în data de 8 noiembrie, fiecare creştin îi comemorează pe cei dragi. În cimitire se aduc ofrande la morminte, se spun rugăciuni pentru sufletele celor trecuți în veșnicie şi se rememoreză momentele frumoase din viaţă petrecute alături de aceştia. Românii cinstesc, pe parcursul anului, 20 de zile de Moși, printre care "Moșii de primăvară" sau Măcinicii, "Moșii de vară", în sâmbăta dinaintea Rusaliilor, "Moșii de toamnă" din prima sâmbătă a luni noiembrie și "Moșii de iarnă", în sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne.