Stirile National TV
Multe medicamente, printre care și Euthyrox, lipsesc în continuare din farmacii
Viețile a sute de mii de români, puse în pericol din cauza lipsei tratamentului prescris de medic. Un exemplu este Euthyrox, unul dintre cele mai utilizate medicamente în controlul afecțiunilor tiroidiene. Deși, în urmă cu mai bine de o lună, chiar premierul Ludovic Orban vorbea într-o conferintă de presă despre lipsa medicamentelor și cerea Ministerului Sănătății să caute soluții pentru a rezolva criza, nimeni nu a luat nicio măsură. Pacienții cu diverse boli, de la cele autoimune, la cele metabolice, caută în zadar prin farmacii tratamentul necesar.
ROZALINA LĂPĂDATU, președinte A.P.A.A. „Am sperat acum 2-3 săptămâni când l-am auzit pe primul ministru într-o conferință de presă spunând că este conștient de lipsa Euthyrox și Medformin pentru diabet, am sperat că conștientizându-se la acel nivel, că vor fi rezolvări din păcate asistăm la declarații publice fără nici o soluție.” 01.17
La începutul lunii aprilie, autoritățile au anunțat că în jur de 140.000 de cutii de Euthyrox au fost aduse în depozite, fiind distribuite către farmaciile din toată țara. La jumătatea lunii, un alt lot de aproape 140.000 de cutii a fost livrat, din Germania, în România. Problema este că, în țara noastră, conform ultimelor date ale Institutului Național de Statistică, la finele anului 2018 erau aproape 8.000 de farmacii, iar un calcul simplu ne arată că medicamentul a putut fi distribuit doar în cantități limitate, total insuficiente pentru acoperirea nevoilor tuturor pacienților.
ROZALINA LĂPĂDATU, președinte A.P.A.A. „Ceea ce nu înțeleg este de ce statul român nu are instrumente necesare pentru a rezolva această criză. Cât timp trebuie noi să ne plângem, că au trecut câteva luni, cel puțin în cazul Euthyrox, când statul român va avea pârghiile necesare să rezolve această situație?” 01.39
Surprinzător, a intrat în vigoare un ordin prin care Ministerul Sănătății a dat liber, culmea, la exportul intracomunitar de Euthyrox. Pacienții cu boli tiroidiene grave, inclusiv cu cancer, spun că vor face plângere penală. Suntem pacienți fără tiroidă, cu cancer, nu avem cum să trăim fără substituția de hormoni, practic ne iau dreptul la viață, comenta unul dintre pacienți pe rețeaua de socializare. Un semnal de alarmă a fost tras și de voluntarii din Rețeaua 2.0, printr-o postare pe Facebook.
"Conform Ordinului Ministrului Sănătății nr. 672/2020 publicat în Monitorul Oficial - Euthyrox, Metformin, Colchicina, Sucralfat, Vancomicina și alte 154 de medicamente se regăsesc de joi pe lista medicamentelor libere către export. Cu toate că acestea sunt medicamente care lipsesc în mod constant bolnavilor cronici din România", semnalează voluntarii de la Rețeaua 2.0.
Pacienții le-au semnalat autorităților problemele cu care se confruntă. Astfel, pe site-ul medicamentelipsă.ms.ro, pus la dispoziție de Ministerul Sănătății, ultimele înregistrări se referă chiar la Euthyrox.
COSMINA STOIAN, reporter ”Am solicitat o explicație din partea oficialilor din Ministerul Sănătății cu privire la această criză a medicamentelor, dar și ce soluții au în vedere, pentru a le asigura pacienților medicamentele de care au nevoie. Până vom primi un răspuns, facem și un apel public către ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, de a le explica pacienților lăsați fără tratamente ce soluții le oferă.”