Stirile National TV
Noi proteste în învățământ
Profesori din toată țara au ieșit din nou în Piața Victoriei să le ceară guvernanților rezolvarea problemei salarizării ce persistă de ani buni. Peste 1.000 de membri ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au pichetat în fața Guvernului, cu speranța că politicienii, măcar de data aceasta, îi vor asculta.
ANTON HADĂR, președinte Federația Națională Sindicală Alma Mater
”Sunt multe revendicări. Multe se leagă de salarizare, pentru că, în decembrie anul trecut, am discutat cu premierul României, cu domnul Ionel Nicolae Ciucă, despre o nouă grilă de salarizare în învățământul preuniversitar și cel superior. Grilele sunt alcătuite de Ministerul Educației, sunt la domnia sa pe birou, le cunosc politicienii, dar, necesită bani. Noi nu putem revigora învățământul românesc fără bani. Oricum ar fi, nu suntelm luați în seamă și de aceea ne doare că doleanțele noastre nu sunt puse în agenda de zi cu zi a celor care ne conduc.”
”Hoții! Hoții! Hoții! Hoții!”
Printre cerințele manifestanților se numără și identificarea unor soluții pentru creșterea veniturilor personalului didactic auxiliar, acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, instituirea legii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflației și plata orelor suplimentare efectuate atât de personalul didactic auxiliar, cât și de cel nedidactic.
”Cum se poate trăi, în România de astăzi, în ”România educată”, cum se poate trăi cu 3.600 de lei? Eu întodeauna am fost optimistă, dar acest optimism scade pe măsură ce văd că nu se iau niște măsuri concrete pentru noi, pentru profesori, pentru oamenii care îi educă pe copii.”
”În învățământ, suntem subfinanțați, în primul rând și am avut, în acest an, 2,1% din PIB, adică un buget foarte mic și pentru legile învățământului care acum sunt în discuții și în care, am înțeles că nu sunt încă prevăzute niște standarde corecte pentru profesori.”
Sindicaliștii amenință cu proteste și în lunile următoare, ba chiar este pusă în discuție și o grevă generală a personalului din învățământ la sfârșitul lunii mai.