Stirile National TV
Nou protest al silvicultorilor
Protest al silvicultorilor, în Capitală! Peste o mie de membri ai Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură ”Silva”, alături de reprezentanţi ai Confederaţiei Sindicale Naţionale ”Meridian” şi ai unor asociații profesionale şi patronale din domeniu s-au adunat în faţa sediului Senatului. Ei și-au strigat nemulțumirile față de un proiect legislativ prin care activităţile comerciale ale regiilor autonome, inclusiv Romsilva, vor fi organizate în societăţi pe acţiuni sau cu răspundere limitată. Protestatarii susțin că o astfel de măsură va duce la înstrăinarea celor peste trei milioane de hectare de pădure, aflate în administrarea statului.
"În primul rând nu am vrea ca să treacă, de fapt, pădurile Romsilva să nu fie în conducerea corporatistă, conducerea corporatistă este interesată doar de producție cât mai mare și eficiență cât mai mare economică. Atunci s-ar pierde celelalte două funcții ale pădurii, funcția socială și funcția ecologică, pentru că noi avem unul dintre cele mai bogate ecosisteme din Europa, cred că și din lume, iar la funcția socială, peste trei milioane de locuințe care sunt încălzite cu lemn, și în general la țară sunt oameni necăjiți care beneficiază de pe urma pădurii."
Protestatarii doresc menţinerea activităţilor economice în cadrul structurilor actuale de administrare a pădurilor. Ei spun că aceasta este singura posibilitate de asigurare a resurselor necesare gestionării durabile şi unitare a pădurilor.
"Vor să distrugă în continuare pădurea țării, silvicultura era, a doua, a treia armată a țării, și acum se face SRL, deci astea sunt nemulțumirile și se desfințează RNP-ul care funcționează din anul 1991 cu bune cu rele, dar a funcționat."
"În primul și în primul rând trebuie să ne gândim că Regia Națională se va desființa, și vom ajunge, eu știu, să nu mai avem locuri de muncă, să nu mai avem unde ne desfășura activitatea."
Silvicultorii au protestat și în luna ianuarie. Atunci, reprezentanții Guvernului au explicat că inițiativa legislativă se referă la guvernanța corporativă, obiectiv asumat de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență și au subliniat că nu este vorba de privatizarea Regiei Naționale a Pădurilor și nu se pune problema unor restructurări de personal la această Regie.