Stirile National TV
O şansă la educaţie
Nevoile copiilor din ţara noastră sunt foarte diferite, în funcţie de mediul în care cresc şi de posibilităţile financiare ale familiei din care fac parte. În timp ce unii micuţi duc o copilărie lipsită de griji, jucându-se fericiţi, primind dulciuri şi cadouri scumpe, pentru alţii accesul la tehnologie rămâne doar un vis. Chiar şi înainte de situaţia pandemică, mersul la şcoală reprezenta un lux pentru copiii defavorizaţi. Şcoala online a arătat o dată în plus aceste diferenţe. La început de 2021 statisticile arătau că aproape un sfert de milion de elevi nu aveau acces la internet. Aşa că nu este de mirare că rata abandonului şcolar înregistrează creşteri.
DIANA CERTAN, director executiv, Organizaţia Umanitară CONCORDIA
„Dintre acești copii sărmani, 7% au medii de 9 şi 10 şi 38% dintre ei, medii de 5 şi 6. Ce înseamnă asta? Nu ne mai putem mira că avem 44% de analfabeți funcționali în sistem, în condițiile în care nu există măsuri pentru acești copii.”
Situaţia fără precedent aduce acum cele mai mari probleme în rândul elevilor care urmează să susţină examenele de Evaluare Naţională şi Bacalaureat.
DIANA CERTAN, director executiv, Organizaţia Umanitară CONCORDIA
„Elevii din ani terminali poate că duc greul acestei pandemii și nu doar ei, cât și părinții lor. Toată această problemă se răsfrânge și financiar. Pentru copiii din familii care pot susține costurile unei meditații, nu este o problemă. Marea întrebare este ce se întâmplă cu copiii care provin din medii dezavantajate, complet vulnerabile, care nu îşi permit să plătească pentru aceste meditaţii.”
O soluţie ar fi educaţia remedială, dacă s-ar face ca la carte. Problema cu acest program este lipsa de promovare şi timpul insuficient pus la dispoziţia părinţilor pentru a-şi înscrie copiii. De asemenea, Statul ar trebui să vină în ajutor cu cele 250.000 de tabletele promise elevilor fără posibilităţi finaciare, iar profesorii care spun că sunt depăşiţi de situaţie să primească îndrumarea corespunzătoare. În sprijinul copiilor care nu beneficiază de acces la educaţie vine şi Organizaţia Umanitară Concordia, ce îşi desfăşoară activitea în Ploieşti.
DIANA CERTAN, director executiv, Organizaţia Umanitară CONCORDIA
„Copiii cu care noi lucrăm, lucrăm în centre de zi, iar atunci când activitatea educațională a fost suspendată, ei au putut să vină fizic în centrele noastre de zi. Sigur, cu respectarea distanțării sociale și a normelor de rigoare.”
Concordia a lansat şi o campanie intitulată „Îmi dai voie”, prin care toţi elevii îşi cer dreptul la educaţie. Dacă doriţi să sprijiniţi un copil din medii defavorizate, îl puteţi ajuta printr-un simplu SMS lunar cu textul NEVOIE la 8845.