Stirile National TV
Obiect de patrimoniu descoperit printre resturi de moloz, la Oradea
Obiect de patrimoniu, descoperit întâmplător la Oradea, într-o zonă în care se lucrează la noua linie de tramvai, de lângă pârâul Peta! Este vorba de unul dintre stâlpii ansamblului în stil seccesion care îngrădește malurile Crișului Repede din centrul istoric al Oradiei. Stâlpul a fost găsit printre resturi de moloz. Ansamblul a fost proiectat în 1912 de arhitecți Laszlo și Joszef Vago. În anii trecuți, întreaga zonă a fost reabilitată, fiind construită și o promenadă pentru localnicii și turiști. Criticul de artă Ramona Novicov spune că unul dintre stâlpii care făceau parte din ansamblu, nu a intrat în calculele proiectului de renovare, dar nu a fost clasat nici ca monument istoric. Astfel că a fost aruncat la gunoi și urma să fie folosit, cel mai probabil, pentru terasamentul noii linii de tramvai.
RAMONA NOVICOV, critic de artă „Face parte dintr-un ansamblu arhitectural, design urban cu valoare excepțională. În sensul că el aparține succesionului vienez de factură geometrică. La 1912 de când au fost ridicați acești stâlpi, doar la Viena se practica acest succesion în stil pur geometric. Oradea era conectată la avangarda europeană, de la început de secol. Aceștia sunt martori neprețuiți care au în spate o poveste formidabilă și care este absolut uluitor, și nedemn, și nedrept să fie îngropați într-un terasament oarecare de la marginea lumii.”
Potrivit criticului de artă Ramona Novicov, eroarea aparține Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor, care a neglijat să includă stâlpul pe lista obiectelor de patrimoniu protejate.
prin telefon: ANGELA LUPȘEA, director, F.P.M.I. Bihor „El a ajuns din greșeală în spațiul în care acum se efectuează lucrările pentru liniile de tramvai. Trebuie să se precizeze faptul că acest lucrări, când se desfășoară, s-au escavat atât din albia râului, cât și din partea de zid. Atunci, în momentul escavării nu s-a observat, acum, ajuns în spațiul de lucru pentru linia de tramvai, pentru că anumite lucrări asta presupun, să fie adus la o anumită cotă terenul pentru a putea fi amplasate și efectuate lucrările conform proiectului de finanțare.”
RAMONA NOVICOV, critic de artă „Dacă nu va intra în tot planul de restaurare, trebuia dus la adăpost într-un loc public, cu etichete, cu tot ce înseamnă o piesă de valoare, poate la subarcadele Muzeului Cetății, unde sunt și alte piese găsite în apă, răsturnate și duse acolo. Trebuia puțină grijă și puțină atenție, și mai ales, informația atașată. Nu sunt niște pietre oarecare.”
Reprezentanții fundației spun însă că stâlpul a fost descoperit într-o altă zonă și a fost încărcat din greșeală în mașina cu moloz. De îndată ce vremea de afară va permite acest lucru, fundația îl va recupera și îl va integra în circuitul cultural.