Stirile National TV
Pădurile României, sub drujbe
Protest disperat împotriva defrişărilor, la Vidraru! 30 de activişti de mediu, oameni de știință și alpiniști profesioniști au blocat mai multe camioane cu lemne, pe Transfăgărăşan. Protestatarii spun că drujbele au început să pună la pământ ultimele păduri virgine din munţii Făgăraş. Ei au cerut un moratoriu naţional la exploatarea pădurilor virgine. Activiştii de mediu avertizează că distrugerea pădurilor virgine din zona Vidraru-Cumpăna pune în pericol inclusiv lacul de acumulare, un obiectiv strategic pentru sistemul energetic naţional.
GABRIEL PĂUN, preşedinte, Agent Green
"Suntem aici astăzi şi pentru că am aflat că în jur de 80% din pădurile virgine care existau în zona barajului Vidraru au fost degradate în ultimii 10 ani."
Activiştii au depistat un camion care transporta mai mult lemn decât cantitatea prevăzută în documente.
VOX şofer
"Cât a tăiat? Cât e pe bon. 17,800 de metri. Multă pădure tăiată? E treaba lor. Statul ia banii, ce iau eu banii?"
Poliţiştii şi jandarmii spun că legislaţia nu-i ajută să stopeze defrişările ilegale.
GHEORGHE SĂNDOIAN, reprezentant Jandarmerie
"S-au confiscat şi camioane. Trei anul ăsta. Amenzi de 50.000 de lei. Avizele care se dau sunt multe. (...) Jandarmeria poate să oprească un camion să-l verifice doar pe drumuri forestiere. Atenţie! Aici, pe drumul judeţean nu avem ce face."
Şi reprezentanţii Ministerului Apelor şi Pădurilor au transmis că au cerut informări despre situaţia din zona barajului Vidraru.
VOX
"Doamna ministru a trimis deja Garda Forestieră în zonă. Suntem foarte îngrijoraţi de situaţia de acolo!"
Anul trecut, Greenpeace România a cartat 854 de hectare de păduri virgine, pe raza Ocolului Silvic Vidraru. Potrivit aceleiaşi organizaţii, în ultimii zece ani, pădurile virgine de pe văile Cumpăna și Cumpăniţa, care mărginesc lacul Vidraru, au fost distruse în proporţie de 38,3%.
ALEX VLĂDESCU, reporter
"Statisticile arată că în ţara noastră, în fiecare oră sunt tăiate trei hectare de pădure. Defrişările ilegale din ultimii ani au produs pagube de miliarde de euro şi pun în pericol existenţa unora dintre cele mai spectaculoase ecosisteme rămase în România şi în Europa."