Stirile National TV
Pate medaliat cu aur
Inventivitatea românească, premiată din nou în străinătate! Un produs alimentar realizat de cercetătorii din Galaţi a câştigat Medalia de aur la Salonul de Inventică de la Geneva de anul acesta. Este vorba de un pate vegetal preparat exclusiv din bob şi linte roşie, cu numeroase beneficii pentru sănătate. Cei patru specialişti de la Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor din Galaţi au lucrat doi ani pentru a obţine produsul. Acesta nu are aditivi şi conţine toţi aminoacizii esenţiali de care are nevoie corpul uman, precum şi carbohidraţi cu indice glicemic foarte scăzut.
prof. univ. dr. IULIANA APRODU, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor
"Am brevetat anul trecut un procedeu care se referă la obţinerea unui produs tartinabil vegetal din leguminoase precum bob şi linte."
dr. ing. LIVIA PĂTRAŞCU, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor
"Noutatea constă în faptul că am propus obţinerea la nivel industrial a unui produs tartinabil vegetal din făină integrală de leguminoase cu bob... şi anume bobul si lintea."
Principalele avantaje ale produsului sunt lipsa alergenilor şi cantitatea mare de antioxidanţi.
prof. univ. dr. IULIANA APRODU, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor
"Nu prezintă potenţial alergen. Este o problemă pe care o identificăm la produsele din soia. În plus, mai este şi aspectul că tot mai multe studii arată că soia ... este modificată genetic."
dr. ing. LIVIA PĂTRAŞCU, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor
"Cu toate că este un produs premium, preţul va fi acceptabil, pentru că ingredientele din acest produs sunt naturale ... nu avem foarte multe ingrediente scumpe."
Inventatorii speră că pateul din bob şi linte va ajunge în magazine spre sfârşitul anului.