Stirile National TV
Pe piață sunt și bijuterii pe bază de metale grele, care afectează sănătatea
Atenție la bijuteriile care vă pot afecta sănătatea! Asta, cu atâu mai mult cu cât, în luna lui Mărțișor, bijuteriile sunt la mare căutare! Asociaţia Pro Consumatori trage un semnal de alarmă cu privire la segmentul de piață ocupat de bijuteriile confecționate din metale nepreţioase. În urma analizei realizate de experţi, s-a constatat comercializarea a 21 de tipuri de bijuterii contrafăcute.
COSTEL STANCIU, preşedinte, A.P.C. „- În ce constă contrafacerea? - Constă în folosirea unor metale grele, precum plumbul, cadmiu și nichel, metale despre care se cunoaște faptul că sunt foarte toxice pentru organismul uman.”
IRINA CODREANU, reporter „Plumbul, de exemplu, are un efect toxic cumulativ, la nivelul tuturor organelor, afectând populaţia indiferent de vârstă, iar pătrunderea acestuia în organism se realizează şi prin piele. Intoxicaţia cronică cu plumb se manifestă prin scăderea atenţiei şi a concentrării, insomnii, comportament agresiv, dureri abdominale, diminuarea apetitului, chiar retard mental pe termen lung.”
Cadmiul este un metal foarte toxic, care favorizează apariţia cancerului pulmonar, cancerului de sân, de prostată şi colon. Nichelul este un metal de culoare albă-argintie asemănătoare argintului, motiv pentru care este folosit frecvent de cei care contrafac bijuterii. Cele mai frevente îmbolnăviri sunt dermatitele alergice de contact, generate de purtarea îndelungată a bijuteriilor cu nichel.
COSTEL STANCIU, preşedinte, A.P.C. „Pe site-ul A.N.P.C., există o listă cu societățile comerciale care sunt autorizate să vândă bijuterii, iar aceia dintre noi care doresc să ofere o bijuterie trebuie, mai întâi, să vadă dacă acea societate comercială de la care intenționează să cumpere acea bijuterie se află în acea listă a A.N.P.C.-ului.”
Câteva dintre produsele neconforme provin din China, însă, la mai mult de jumătate nu se cunoaște țara de origine.