Stirile National TV
Pericolele infecției cu HPV
Pericolele infecției cu HPV, discutate de reprezentanții Societăţii Române de Medicină Preventivă cu elevii claselor a XII-a ai Colegiului German Goethe. Acest virus este responsabil pentru 90% din cazurile de cancer de col uterin. Preşedintele Societăţii Române de Medicină Preventivă, Roxana Bohîlțea, le-a explicat copiilor cât de importantă este vaccinarea împotriva acestui virus. Vaccinarea este gratuită şi se face la solicitarea părinţilor care vor formula o cerere la medicul de familie.
dr. ROXANA BOHÎLȚEA, preşedinte, SRMP
"Metodele de protecție vis-a-vis de infecția cu HPV sunt vaccinarea anti HPV și utilizarea prezervativului care nu este 100% eficientă așa încât vaccinarea rămâne principalul pilon împotriva infecției HPV. Prevede vârstele cuprinse între 11 și 18 ani. Vaccinarea la acest moment se face pentru fete, dar avem promisiunea din partea ministerului, nu o avem noi, ci o are populația din România de a crește acest prag de vaccinare și a avea în vedere cât de curând includerea băieților în programul de vaccinare."
Rata de vaccinare împotriva HPV, în România este de 10%, în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății își propune ca până în anul 2030 să existe în toată lumea o rată de vaccinare de 90% a fetelor până în 15 ani. Conform preşedintelui Societăţii Române de Medicină Preventivă, cel puțin o dată în viață, fiecare persoană ia contact cu virusul HPV. Prevalența maximă a infecției este între vârstele de 20 și 24 de ani, iar la trei ani de la începerea vieții sexuale, jumătate dintre tinere au trecut printr-o infecție, mai afirmă medicul. Elevii claselor a XII-a ai Colegiului German Goethe au ascultat cu atenție toate informațiile transmise de către reprezentanții Societăţii Române de Medicină Preventivă, iar profesorii le-au mulțumit că au ales școala lor.
CAMELIA POPA, profesor de biologie, Colegiul German Goethe
"Consider că este chiar mai mult decât importantă, este vitală pentru că sunt informații pe care noi prin programă, noi profesorii de biologie nu le putem oferi în această bogată argumentare și mai ales în această foarte, foarte bogată vizionare, deci tot acest material biologic prelevat de la cazurile pe care, echipa de prezentare le-a avut sunt absolut valoroase. Cu siguranță impactul asupra lor este unul puternic și consider că pozitiv, cu atât mai mult cu cât personal îmi permit să le reamintesc, faptul că le este foarte bine să se vaccineze."
dr. ROXANA BOHÎLȚEA, preşedinte, SRMP
"Încântați, mie mi s-au părut încântați, dornici de informație, receptivi și la final punându-le întrebarea "Câți în urma prezentării veți dori să vă vaccinați?", am fost și noi surprinși să constatăm că mai mult de jumătate dintre participanți și-au manifestat această dorință."
Femeile care nu s-au vaccinat pot depista infecția cu HPV printr-un simplu test Babeș Papanicolau. Anual, în România, infecţiile cu HPV sunt responsabile de apariţia a peste 3.300 de noi cazuri de cancer de col uterin şi peste 1.500 de femei îşi pierd viaţa din cauza acestui tip de cancer. Jumătate dintre femeile care primesc acest diagnostic au sub 55 de ani, iar în 75% din cazurile noi de îmbolnăviri este vorba de femei aflate la vârsta activă, de până în 65 ani. Vaccinul împotriva HPV ar urma să fie compensat în premieră, în România pentru femeile cu vârsta între 18 și 45 de ani, în condițiile în care țara noastră are, în prezent, doar un program gratuit de vaccinare pentru fete cu vârsta între 11 și 18 ani. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care spune că resursele financiare pentru compensarea vaccinurilor sunt de la Ministerul Sănătății și vor fi transferate Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.