Stirile National TV
Pericolul administrării ”după ureche” a oxigenului
Semnal de alarmă transmis de medici, după ce, în ultima vreme, au avut de-a face cu tot mai mulţi bolnavi de COVID-19, care și-au administrat singuri oxigen, acasă.Aceștia și-au cumpărat din comerţ concentratoare de oxigen sau spray-uri cu oxigen destinate alpiniştilor. Medicii spun că evaluarea stării de sănătate şi tratamentele cu oxigen trebuie făcute în spital.
prin telefon: ADRIAN MARINESCU, director medical, Institutul „Matei Balş” ”Problema cu administrarea de oxigen la domiciliu nu este de luat în calcul în infecția cu SARS CoV-2, decât în situația în care pacientul a fost în spital, și-a rezolvat forma acută de boală și, la un moment dat, rămâne cu un grad de insuficiență respiratorie, cu un necesar mic de oxigen și, atunci, medicul curant îi indică să folosească acest concentrator, cu monitorizarea respectivă. Deci, doar în această situație. Saturația în oxigen trebuie apreciată la fiecare în parte, pentru că sunt persoane care au afecțiuni cronice și au un nivel al oxigenului, o saturație în oxigen, în mod normal la 92, de o viață și, atunci, nu e o problemă, decât dacă față de valoarea pe care o are este o scădere.”
Zilnic, la spitale ajung bolnavi de COVID-19 cu o stare de sănătate agravată din cauză că întârzie prezentarea la medic. Din păcate, în unele cazuri, formele sunt atât de severe, încât bolnavii ajung direct la Terapie Intensivă.