Stirile National TV
Pericolul căpușelor
Vremea caldă a trezit la viață căpușele! Un bărbat dintr-un sat din județul Buzău care a fost mușcat de căpușă a fost diagnosticat cu boala Lyme. Bărbatul a primit tratament adecvat și acum se simte bine. În cazul altor două persoane sunt așteptate analizele de laborator pentru a vedea dacă suferă de această afecțiune. În total, 22 de persoane au ajuns la medic în ultima perioadă, după ce au fost mușcate de căpușe.
CĂTĂLINA CINCĂ, reporter "Medicii ne atrag atenția să purtăm haine deschise la culoare pe care pot fi observate cu ușurință insectele. În caz de mușcătură, persoana respectivă nu trebuie în niciun caz să încerce scoaterea din piele a căpușei, ci trebuie să se prezinte de urgență la medic."
O modalitate de recunoaștere a mușcăturii de căpușă este punctul roșu de pe piele, înconjurat de un inel roșu bine delimitat, care în câteva zile își modifică formă. Dacă insecta nu este îndepărtată corect și în totalitate, există pericolul unor boli grave, cum este boala Lyme, sau borelioza. Aceasta apare în cazul în care căpușa este infectată cu o bacterie numită Borrelia Burgdorferi. Simptomele sunt asemănătoare gripei: lipsă de energie, dureri de cap, dureri musculare și articulare. De cele mai multe ori, boala Lyme este tratabilă cu antibiotice, în special atunci când infecția este diagnosticată și tratată precoce.