Stirile National TV
Pericolul viperelor, în zonele montane
Semnal de alarmă privind pericolul viperelor în zonele montane! Potrivit salvamontiștilor, sunt semnalate din ce în ce mai multe incidente în care iubitorii de drumeții montane sunt mușcați de reptilele veninoase. În cele mai multe cazuri, oamenii au fost mușcați din cauză că au atins șerpii fără să țină cont de pericol. Chiar săptămâna trecută, un băiat în vârstă de 17 ani a fost a fost muşcat de o viperă, la Valea cu Pești, pe Transfăgărăşan. El a cerut imediat ajutor la serviciul de urgență 112 și a fost transportat la cea mai apropiată unitate de urgență din județul Argeș, unde i s-a administrat ser aniviperin, apoi a fost dus cu un elicopter SMURD la un spital din București, întrucât, în cazul muşcăturii de viperă, starea victimei se poate agrava rapid.
ROXANA DUMITRICĂ, reporter ”Două înţepături mici la distanţă de circa un centimetru una de cealaltă reprezintă semnul mușcăturii de viperă. Victima simte o durere acută în zona mușcăturii, care se umflă rapid și, în scurt timp, apare senzaţia de greaţă, începe să vomite, are tulburări de vedere și dificultăţi de respiraţie, transpiră excesiv, simte dureri abdominale și apar convulsiile. Se instalează insuficiența de organe și, dacă nu i se administrează ser antiviperin, omul poate muri în cinci ore de la momentul la care a fost mușcat.”
Viperele pot fi întâlnite în perioada mai - septembrie. Pentru a evita astfel de evenimente, Salvamont România sfătuieşte persoanele care pleacă în drumeții pe munte să fie atente pe unde calcă și să nu se aşeze pe pământ până nu verifică locul, iar dacă observă un şarpe, să se îndepărteze rapid. De asemenea, turiștii sunt îndemnați să poarte încălțăminte adecvată, care să protejeze piciorul de mușcătura reptilei. Salvamontiștii explică şi care sunt măsurile de prim-ajutor în cazul muşcăturii de viperă. În primul rând, trebuie apelat urgent serviciul 112 pentru ajutor. Până la sosirea medicilor, victima trebuie așezată în poziţie orizontală, cu membrul afectat întins şi capul înclinat pe spate. Apoi, se curăță veninul din jurul mușcăturii și se aplică un garou limfatic. Atenție, nu trebuie să blocheze circulaţia sângelui, ci să realizeze o compresiune limfatică. Este interzisă aspirarea veninului cu gura, din cauză că salvatorul, dacă are leziuni la nivelul gurii sau carii, se poate otrăvi și el cu veninul. Se recomandă administrarea unei aspirine şi hidratarea cu apă, până la sosirea echipajului medical. La noi în țară, singurul șarpe veninos este vipera. Este vorba de trei specii de astfel de reptile: vipera cu corn, vipera comună și vipera de stepă sau ursini. Aceste reptile sunt răspândite neuniform pe tot teritoriul ţării, mai puţin în centrul şi sudul Munteniei şi în Oltenia.