Stirile National TV
Pespective de angajare, după încheierea studiilor
Găsirea unui loc de muncă în România, după terminarea studiilor, depinde de regiune. Astfel, în țara noastră, se observă o împărțire. Una în care tinerii au perspective de angajare, iar cealaltă în care doar jumătate dintre cei care termină liceul sau facultatea își găsesc un loc de muncă, după maximum 3 ani de la finaliarea studiilor. Cel puțin așa rezultă din datele statistice publicate de Eurostat.
BIANCA ROTARU, reporter ”Bucureștiul și zonele din apropiere oferă perspective uriașe în ceea ce privește angajarea tinerilor imediat după încheierea studiilor și se compară cu elitele europene, din acest punct de vedere. Alte zone stau atât de rău, încât, jumatate dintre tinerii cu vârste pâna în 25 de ani nu reușesc să se angajeze în primii trei ani de la absolvire.”
Cu o rată de 71,6% înregistrată în 2018, țara noastră se află cu mai bine de zece procente sub media Uniunii Europene. Notabil este faptul că zona București-Ilfov stă mai bine, la acest capitol, față de regiuni din țări mai bogate. De exemplu, depășeste Zurich din Elvetia cu doua procente și Bruxelles-ul cu 30 de procente. Astfel, rata de ocupare a unui loc de muncă în rândul tinerilor absolvenți, în anul 2018, a fost de 91,25 în regiunea București – Ilfov, 80% în Nord-Est, 73,4% în regiunea Nord-Vest, 71,7 % în Sud-Est, 66,1% în regiunea de Sud a Munteniei, 65,6% în regiunea Sud-Vest a Olteniei, 63,3% în Vest și 51,8% în Centru. În 2018, 82% dintre absolvenții cu vârste cuprinse între 20 și 34 de ani din Uniunea Europeană s-au angajat. Rata de ocupare a acestei categorii a crescut anual, la nivelul Uniunii Europene, din 2013, cand era 75%. Varful de 98% a fost atins, în Germania, în Bavaria Inferioară. La polul opus, exista patru regiuni în care, în 2018, mai putin de o treime dintre absolventi și-au găsit un job. Trei se află în sudul Italiei și anume Sicilia cu un procent de 27%, Basilicata și Calabria, ambele cu 31%, iar cea de-a patra se află în Grecia, în Sterea Ellada cu 32%.