Stirile National TV
Peste 300 de oameni, înțepați de căpușe din martie până acum
Peste 300 de oameni înţepați de căpuşe au ajuns la spital din martie până acum, în Sibiu. Numărul pacienților este mai mic cu 500 față de aceeași perioadă a anului trecut. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în ultima săptămână, respectiv 78 de persoane față de 173 de cazuri din aceeași săptămână a anului trecut.
Potrivit medicilor, persoanele care merg în parcuri, păduri sau în locuri cu multă vegetaţie trebuie să fie atente la animalele care sunt purtătoare de căpuşe.
dr. Simona Ţipişcă, medic de familie
"Borelioza Lime este transmisă la om de căpușă. Atașarea de tegumente și hranirea căpușelor e nedureroasă, secrețiile lor pot produce reacții locale, boli febrile sau paralizie. Îndepărtarea căpușei duce la ameliorarea rapidă și ameliorarea completă, medicul specialist ca îndepărta prin tracțiune fermă căpușa. Îndepărtarea căpușei în primele 48 de ore de la atașare previne transmiterea agenților bolii Lime. (...) Majoritatea pacienților răspund la terapie adecvată, tratați cu antibiotice pe cale orală."
CĂTĂLINA CINCĂ, reporter
"Căpuşele sunt deosebit de active în sezonul cald, cu precădere la începutul acestuia, când sunt în perioada de înmulţire şi devin mai agresive. De aceea, atunci când ieşim în natură, mai ales în zonele împădurite, este bine să purtăm şosete, încălţăminte adecvată şi pantaloni lungi, precum şi bluze cu mânecă lungă."
Potrivit medicilor, nu toate căpuşele sunt purtătoare de borrelia.