Stirile National TV
Pilotul de elită Ion Dobran a fost sărbătorit la împlinirea a 100 de ani
Forțele Aeriene Române își sărbătoresc eroii. Generalul-maior Ion Dobran a împlinit 100 de ani, iar cu acest prilej, Statul Major al Forțelor Aeriene a organizat, la sediul instituției, o ceremonie în onoarea veteranului aviator. Ion Dobran a fost înaintat la gradul de general-locotenent și i s-a conferit Ordinul „Virtutea Aeronautică în grad de Cavaler”, cu însemn pentru militari.
Ambianţă
Ion Dobran s-a născut la 5 februarie 1919, în satul Vrăneşti, fostul judeţ Muscel, astăzi Văleni Podgoria, judeţul Argeş. Este singurul pilot în viață din legendarul Grup 9 Vânătoare. Totodată, este ultimul aviator din lume aflat în viață care în război a doborât avioane sovietice, americane și germane.
general (r) ION DOBRAN, fost pilot de vânătoare
"Iată că astăzi, privind în urmă la 100 de ani, parcă nu-ți vine să crezi că ai crescut cu aviația lângă tine."
Ion Dobran a fost sărbătorit şi de camarazi, alături de care a depănat amintiri. Absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie, promoţia 1941, generalul Dobran a luptat împotriva sovieticilor pe frontul de est, împotriva americanilor în timpul bombardamentelor din 1944 şi împotriva germanilor după 23 august 1944, îndeplinind misiuni inclusiv în ultima zi a războiului, 9 mai 1945.
Activitatea sa pe front însumează 340 de misiuni de război, 74 lupte aeriene, 11 victorii aeriene şi un avion distrus la sol. A fost doborât de trei ori, scăpând cu viaţă fără răni grave. După război, Ion Dobran a rămas în cadrul aviației militare până în 1952, când a fost scos din armată pentru că era veteran al Frontului de Est. S-a angajat ca muncitor la Uzina ,,Timpuri Noi’’, București. În 1966, a fost reprimit în aviație, dar la cea utilitară. După un an, a devenit pilot de linie la TAROM. Talentul de aviator a fost dublat, de talentul de scriitor. După 1990, Ion Dobran a publicat jurnalul pe care l-a ținut în timpul celor trei campanii la care a luat parte.