Stirile National TV
Plan de luptă cu bolile oncologice
”Planul european de combatere a cancerului – o prioritate majoră în domeniul sănătății”! Sub acest generic s-a desfășurat, miercuri, o conferință organizată la Palatul Parlamentului, care a reunit medici din țara noastră și din alte state europene, dar și reprezentanți ai instituțiilor și organizațiilor profesionale din Sănătate. Dezbaterile s-au axat pe provocările în lupta cu bolile oncologice, care înregistrează, în România, o incidență peste cea la nivel european. Participanții au abordat aspecte privind accesul bolnavilor la asistență de specialitate și la tratamente noi, dar și importanța depistării bolii în stadiu incipient, atunci când șansele de vindecare sunt cele mai mari.
DANIEL CORIU președinte, Colegiul Medicilor din România ”Una dintre cele mai importante idei este trasabilitatea, este drumul pacientului, cum ajunge pacientul, de la medicul de familie, la medicul specialist, asta cred că este principala provocare. Statul român a făcut niște eforturi foarte mari, să știți, pentru a asigura medicamente. Avem multe medicamente inovatoare.”
ADRIAN STREINU-CERCEL, medic, Boli Infecțioase ”Vom avea o unitate de protono-terapie. Această unitate de protono-terapie este o unitate care este foarte țintită din punct de vedere al abordului terapeutic pentru formațiunile tumorale și va reprezenta un eveniment deosebit de important, mai ales pentru cei care au patologie la nivel pediatric.”
Conform celor mai recente date, în țara noastră, peste 100.000 de pacienți sunt diagnosticați, anual, cu boli oncologice.
LAURENȚIA GALEȘ, medic oncolog ”Datele sunt de România, dar trebuie să precizez încă o dată că sunt estimate pe baza unor registre regionale, puține la număr, arată o creștere a incidenței. Din păcate, mortalitatea este undeva la 55%, în România, comparativ cu undeva la 31%, în UE.
În România, încă mai apar sincope în tratarea bolnavilor de cancer, iar investigațiile de screening sunt limitate de costuri. De asemenea, tratamentele noi și eficiente sunt achiziționate cu mari eforturi, din cauza prețurilor semnificative. Conform specialiștilor, ”Planul european de combatere a cancerului” va aborda întregul parcurs al bolii, de la prevenire, la calitatea vieții bolnavilor de cancer și a persoanelor care au supraviețuit acestei boli, concentrându-se asupra acțiunilor în cazul cărora UE poate genera cea mai mare valoare adăugată.