Stirile National TV
Poluare extremă, noaptea trecută, în București și Ilfov
Ministrul Mediului, Costel Alexe a venit cu explicații în urma faptului că aseară, în București, s-au înregistrat niveluri record de poluare! Ministrul Mediului a explicat în această dimineață, într-o conferință de presă, că gradul de poluare înregistrat noaptea trecută în Bucureşti a fost determinat de un incendiul de la Gara de Nord, de arderi de vegetaţie şi de cauciucuri, dar şi de faptul că viteza vântului a fost redusă. Alexe a dat vina şi pe ”activităţi industriale care se desfăşoară în judeţul Ilfov sau în Bucureşti.
COSTEL ALEXE, ministrul Mediului „Vreau să mai spun că n-ar trebui să creadă cineva că am avut acest episod de poluare doar din cauza arderilor necontrolate din jurul Bucureştiului. Avem şi noi suspiciuni de activităţi industriale care se desfăşoară în judeţul Ilfov sau în Bucureşti mai ales noaptea, care dau în atmosferă cantităţi ridicate de poluanţi. În momentul de faţă, avem în cadrul judeţului Ilfov 46 de firme autorizate şi 69 în municipiul Bucureşti care au acest proces de ardere.”
Costel Alexe a declarat că a aflat despre situația poluării de pe Facebook.
COSTEL ALEXE, ministrul Mediului „Avem în cadrul ministerului un elefant și acela este A.N.P.M.-ul, care în momentul de față are reale carențe de management și de comunicare. Nu e firesc ca cei din conducerea ministerului când avem astfel de depășiri să afle de pe Facebook, norocul meu că eram treaz. În această dimineță, am solicitat demiterea conducerii APM București și a directorilor de acolo.”
Conform declarațiilor ministrului Mediului, până la finalul săptămânii vor controla toate sursele de poluare. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, nu a avut până la aceată oră nicio reacție.
În cursul nopţii de duminică spre luni s-au înregistrat depăşiri chiar şi cu 900-1.000% peste limitele maxim admise la poluarea cu particule în suspensie.
COSMINA STOIAN, reporter „În această dimineaţă, la ora 8, senzorii de la Lacul Morii raportau depăşiri de 754% peste limita maxim admisă pentru PM2,5. Acest lucru înseamnă 189 de micrograme pe metrul cub - faţă de limita de 25 micrograme pe metru cub, admisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. La PM10, senzorii înregistrau depăşiri de 476% peste limita maxim admisă - adică 238 de micrograme pe metrul cub - faţă de limita de 50 micrograme pe metru cub.”
Creșterea nivelului de poluanți poate produce acutizări ale bolilor cronice pulmonare și reacții alergice, dar și creșterea „declinului” funcției pulmonare, se arată într-o informare a Institutului „Marius Nasta”.