Stirile National TV
Posturile din Sănătate, deblocate
Sub presiunea semnalelor privind deficitul grav de personal din sistemul sanitar, Guvernul României a aprobat, în ședința de joi, memorandumurile pentru deblocarea angajărilor în spitale. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că vor fi deblocate aproape 8.000 de posturi, în Sănătate și Asistență Socială. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, estima recent că, în condițiile aprobării memorandumurilor, până la sfârșitul lunii viitoare, posturile deblocate ar fi putea fi ocupate.
MARCEL CIOLACU, premierul României ”Astfel, toate spitalele importante care au deficit de medici, asistente și infirmieri vor putea face rapid angajări. Ministerul Sănătății are, în acest an, un buget cu peste 40% mai mare decât în 2023, deci, nu este vorba de vreo problemă financiară. De altfel, am alocat circa 6,6 miliarde de lei, în această lună, cu care am închis datoriile de anul trecut din sistemul sanitar, asigurând și cheltuielile curente pe luna ianuarie, pentru medicamente și servicii medicale. Însă, fiecare angajare trebuie să se reflecte, în mod concret, în servicii mai bune pentru pacienți, un plus de empatie și de responsabilitate. Este valabil și pentru medicii de familie. Bani avem, dar corect este să-i plătim mai bine pe medicii care muncesc serios. Adică, serviciile prestate efectiv să primeze în fața plății pe liste de pacienți, adică, pentru niște nume puse pe o hârtie.”
Deficitul de medici la nivel național este estimat, însă, la aproape 15.000, la care se adaugă nevoia de asistente, brancardieri și alte categorii de angajați. De la începutul anului, tot mai multe voci din sistemul sanitar au reclamat deficitul uriaș de personal, care provoacă suprasolitarea angajaților existenți și deprecierea serviciilor medicale. Miercuri, Colegiul Medicilor din România a reclamat discrepanţele în ceea ce priveşte accesul populaţiei la asistenţă medicală şi criza medicilor de familie, arătând că peste zece ani România se va confrunta cu un deficit major de medici de familie. Totodată, CMR critică ”scăderea dramatică” a alocării bugetare pentru medicina de familie, afirmând că aceste măsuri ”arată o lipsă de viziune şi de interes” pentru gestionarea problemelor sistemului de sănătate din România. În ceea ce privește greva programată de SANITAS pentru luna februarie, demersul, motivat de nemulțumiri salariale, merge mai departe, chiar și în condițiile deblocării angajărilor. Conform comunicatului transmis de SANITAS, au fost strânse, deja, 50.000 de semnături pentru declanşarea grevei în Sănătate şi Asistenţă Socială, termenul limită fiind 18 ianuarie.