Stirile National TV
Povestea Sorinei, fetiţa de 8 ani adoptată, suscită noi semne de întrebare
Copiii României, încotro? Mult mediatizatul caz al Sorinei, fetiţa de 8 ani din Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, subliniază o serie de nereguli din interiorul instituţiilor statului. După ce trauma copilei scoase cu forţa din singurul cămin părintesc pe care îl cunoscuse până acum a fost făcută publică, reacţiile autorităţilor au apărut şi ele. Rând pe rând, premierul Dăncilă şi mai mulţi miniştri ai cabinetului au cerut o anchetă în cazul fetiţei adoptate. Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a precizat că îşi cere scuze public pentru că minora a trecut printr-o astfel de situaţie. Declaraţiile vin însă abia după ce copila a fost luată cu mascaţii vineri din casa în care a fost crescută de un asistent maternal. În imagini se poate vedea cum fata este târâtă de procuror pentru că nu voia să plece. Directorul general al Asociaţiei Asistenţilor Sociali ne-a explicat ce poate însemna o astfel de traumă pentru cei mici.
prin telefon: ANA RĂDULESCU, director general ASproAS
"Ce am văzut este un caz grav de abuz asupra copilului. Indiferent ce decizie trebuia să fie pusă în aplicare, nevoile copilului primează. Legea prevede astfel de spete si exista o procedura cand copilul refuza sa paraseasca persoana de referinta. Este un risc emotional si mental pentru copilul care trece prin astfel de situatie. Trebuie sa incepem sa invatam ca toti cei care intra in contact cu copiii au nevoie de o formare specifica. Copilul are nevoie in acest moment de ajutorul unui specialist, el traieste trauma acestei situatii. Indiferent de terapia pe care o va primi ulterior, deciziile lui vor fi influenţate ulterior. Trebuie sa clarificăm acest caz pentru că altfel oamenii îşi vor pierde încrederea în serviciile de protecţie a copilului."
În timp ce procurorul Maria Pițurcă de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care a participat la preluarea fetiței de 8 ani din Mehedinți, spune că nu a tras de copil în timpul intervenției și că a încercat să o ia în brațe, procurorul general Bogdan Licu a dispus verificări privind modul în care procurorul din acea structură a intervenit. Iar semnele de întrebare nu se opresc aici. Soţul asistentei maternale care a crescut-o pe Sorina lansează acuzaţii grave împotriva managerului de caz. El susţine că acesta a obligat-o pe soţia sa să semneze refuzul adopţiei şi că ei şi-ar fi dorit să o păstreze pe Sorina. Mai este mult până se va face lumină în acest caz. În localitatea Baia de Aramă au avut loc proteste iar oamenii au afişat mesaje precum „Sorina merită un loc în România, alături de familia ei”, „Lăsați-o pe Sorina să decidă” sau „Sorina are o familie și centrele sunt pline de orfani”. Totuşi, Autoritatea pentru Protecția Drepturilor Copilului a precizat că persoana de la care a fost preluată fetița din Mehedinți nu mai avea calitatea de asistent maternal, fiindu-i retras atestatul, astfel că fata era reținută ilegal. Adopția pentru fetiță a fost deschisă încă din 2013, dar 120 de familii, cărora le-a fost prezentată o fotografie cu micuţa au refuzat-o. Demersurile pentru adopţie au fost făcute ulterior de o familie de cetăţeni români stabiliţi în Statele Unite, cărora minora le-a fost încredinţată. Deocamdată, în mediul online au apărut imagini în care fetiţa apare zâmbitoare alături de mama adoptivă, iar apropiaţi ai familiei transmit că aceasta deja s-a acomodat. Cât de uşor va trece însă peste momentele din 21 iunie, rămâne de văzut.