Stirile National TV
Prevenirea cancerului de col
”Alege să previi cancerul! Vaccinează-te anti-HPV”! Este semnalul de conștientizare tras de cadrele medicale de la Spitalul Universitar de Urgență București, pentru toate femeile care trebuie să aibă o şansă împotriva cancerului de col uterin. Sunt peste 120 de tulpini HPV, dintre care 15 pot fi cauza cancerului de col uterin. Anumite tulpini pot provoca o serie de complicații și pot duce la cancer. Tulpinile 16 și 18 sunt responsabile de 70% dintre cazurile de cancer de col uterin. Există tulpini care nu duc la cancer, dar pot produce o serie de veruci sau condiloame și devin mai ușor transmibile. Deși se vorbește mai des despre asocierea dintre cancer și virus la femei, nici bărbații nu sunt ocoliți de complicațiile grave ale unei infecții cu HPV.
MONICA CRISTOIU, medic, Spitalul Universitar București ”România, din păcate, este pe primul loc în ceea ce privește incidența și mortalitatea prin cancerul prin col uterin. Sunt șase decese zilnic. Peste 4.300 de cazuri pe an, iar rata de mortalitate este de șase ori mai mare decât la nivel european. Avem niște arme împotriva acestui virus și, da, avem trei arme principale. Primul, consultul, consultul ginecologic, al doilea, screeningul, iar al treilea, da, o armă recentă, vaccinarea.”
Pe lângă aceste trei arme, efectuarea examenului Babeș-Papanicolau anual, alimentația sănătoasă și respectarea măsurilor de igienă au un rol important în prevenirea cancerului de col uterin.
CĂTĂLIN CÎRSTOIU, manager, Spitalul Universitar București ”Vaccinarea anti-HPV este un început, pentru a arăta că vaccinarea anti-HPV trebuie să fie o vaccinare reglementată. Pentru că o problemă majoră este declararea acestor vaccinări în Registrul Național de Vaccinare, deoarece știți bine că vaccinul poate fi făcut de orice medic care are competența să facă acest lucru, noi, aici, încercăm să cream o linie în care vaccinarea să fie prescrisă corect, să aibă un fir logic și să ajungem la un final, în care să fie declarată în RNV.”
De la 1 decembrie 2023, femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani pot procura vaccinul HPV prin prescripţie de la medicul de familie, cu reducere de 50%. Schema completă de tratament pentru persoanele cu vârsta de peste 15 ani presupune trei doze, iar pentru cele cu vârsta sub 15 ani este de două doze.
ALEXANDRA, pacientă ”Cunoșteam de mult această problemă legată de HPV. Știu de vaccin de câțiva ani de zile. Am venit la spital, în această zi, ca să îmi fac prima doză de HPV.”
În fiecare an, pe 4 martie, Asociația Internațională Papillomavirus marchează ”Ziua Internațională de Conștientizare a HPV”, pentru a atrage atenția asupra riscurilor asociate infecției cu virusul papilloma uman și a modalităților prin care pot fi prevenite bolile provocate de acesta.