Stirile National TV
Primăvara, la Muzeul Satului
Artişti plastici şi meşteri populari din întreaga ţară, dar și din Republica Moldova, vestesc venirea primăverii, la Muzeul Satului din București. La târgul organizat sub genericul ”Primăvara în sat”, mărţişoare lucrate cu multă măiestrie sunt oferite vizitatorilor care doresc să le ofere celor dragi un simbol deosebit al renașterii la viață a naturii.
VICTORIA PARLUI, meșter popular ”Vin din Republica Moldova, din Chișinău. Vin cu o colecție de mărțișor, confecționate din ceramică roșie și ceramică albă. Modele sunt o diversitate foarte mare, dar începem cu cele care prevestesc primăvara, ghiocelul, rândunica, albinuța.”
VOX ”Aici am broșe făcute cu mărgele și pandantive. Am tot felul de jucării croșetate. De la ursuleți, păpușele, șoricei, iepurași. Și celebra lână pe care eu o împâslesc. Este o tehnică foarte, foarte veche. Împâslitul se poate face cu apă și cu săpun sau cu acul.”
LUMINIȚA VOICA, meșter popular ”Toți cei care suntem aici ne dorim să ducem mai departe această tradiție și, după cum cunoaștem, mărțișorul este și un obiect, și un obicei.”
Anul acesta se împlinesc cinci ani de când, printr-un demers comun al României, Republicii Moldova, Bulgariei şi Macedoniei, tradiția Mărțișorului a fost inclusă în patrimoniul cultural mondial al UNESCO. Potrivit credinței populare, persoana care poartă un mărțișor este ferită de rele și îi merge bine tot anul. Târgul ”Primăvara în sat” de la Muzeul Satului este deschis până în 6 martie.