Stirile National TV
Priorități în Educație în mandatul Ligiei Deca
Noul ministru al Educaţiei, Ligia Deca, și-a prezentat priorităţile mandatului său. Aceasta a afirmat că, în primul rând, vrea să finalizeze legile Educaţiei.
LIGIA DECA, ministrul Educaţiei
"După cum știm, a existat un proces de dezbatere publică care s-a încheiat, am primit peste 9.000 de amendamente pe care le citim, le analizăm și le acordăm importanța cuvenită. Am început discuții cu specialiști în zonele care mai sunt încă în lucru și care au suscitat interes public. Și aici o să dau câteva exemple: evaluările, măsurile legate de integritate, secțiunile care vizează echitatea în sistemul educațional sau internaționalizarea."
Ministrul Educației a precizat că analizează și ideea ca elevii să utilizeze mijloacele digitale, acolo unde este posibil, pentru a nu pierde ceea ce au câștigat în timpul pandemiei, iar în viitor vor exista discipline opționale cu o componentă de predare și de învățare online. O altă prioritate a Ligiei Deca este îndeplinirea țintelor și jaloanelor din Planul Național de Redresare și Reziliență.
LIGIA DECA, ministrul Educaţiei
"Practic, în PNRR vorbim despre investiții, 18 la număr, în cuantum de 3,6 miliarde de euro, pentru dezvoltatea rețelei de școli verzi și achiziționarea de microbuze verzi. Vorbim despre aproape jumătate de miliard de euro pentru reabilitarea și eficientizarea energetică. Vorbim despre construcția a minimum 50 de școli verzi, deci nou construite, eficiente energetic și cu o orientare curiculară sustenabilă. De asemenea, vorbim despre 3.200 de microbuze școlare, pentru a transporta elevii din zonele izolate, vorbim despre asigurarea dotărilor din sălile de clasă, precum și dotările laboratoarelor, atelierelor școlare din sistemul preuniversitar cu investiție de 600 de milioane de euro."
Ministrul Educaţiei a mai precizat că își dorește ca şcolile și universitățile să rămână deschise, indiferent de cursul pe care criza economică și energetică îl va lua, astfel încât „să nu mai existe discuții de trecere în online, când, de facto, copiii au nevoie să vină la școală”. Ligia Deca s-a referit şi la uniforma şcolară, afirmând că aceasta poate fi o opţiune, atât timp cât nu devine un instrument de excluziune.