Stirile National TV
Programul ”Casa Verde - Panouri fotovoltaice” 2019, din 9 septembrie
Program în sprijinul românilor care optează pentru instalarea sistemelor fotovoltaice! În baza programului „Casa Verde - Panouri fotovoltaice” 2019, pot fi obținuți bani de la stat pentru instalarea sistemelor fotovoltaice care asigură energia electrică din surse total ecologice. Potrivit ministrului demisionar al Mediului, Graţiela Gavrilescu, programul va fi demarat în 9 septembrie, când vor fi primite cererile din partea celor care doresc să beneficieze de ajutorul financiar de la stat. Bugetul total al programului este de circa 656 de milioane de lei, din care 536 de milioane de lei se alocă prin Programul Operaţional Regional, iar 120 de milioane de lei, de la Administrația Fondului pentru Mediu. Fondurile totale de anul acesta ar asigura finanțarea instalării a peste 30.000 de astfel de sisteme.
CĂTĂLINA CINCĂ, reporter "Persoana interesată să-și instaleze panouri fotovoltaice cu sprijin financiar de la stat poate solicita maximum 20.000 de lei. Potrivit prevedeilor programului „Casa Verde - Panouri fotovoltaice” 2019, finanțarea nerambursabilă poate acoperi până la 90% din costuri. Beneficiarul finanțării este obligat să acopere diferența de 10%."
Pentru a putea beneficia de banii de la stat, solicitantul trebuie să îndeplinească anumite condiții. El trebuie să respecte criteriile de eligibilitate a solicitantului, criteriile de eligibilitate a proiectului şi cerinţele tehnice ale componentelor sistemului fotovoltaic. În plus, este necesar să prezinte documentele pentru înscriere conform Ghidului de finanţare de pe site-ul Administrația Fondului pentru Mediu. După obținerea finanțării, beneficiarul trebuie să instaleze și să pună în funcțiune sistemul de alimentare fotovoltaic în cel mult opt luni. Beneficiarul va fi monitorizat cinci ani de la momentul semnării contractului. „Casa Verde - Panouri fotovoltaice” 2019 are drept scop creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în sistemul energetic naţional.