Stirile National TV
Proiecte pentru lupta împotriva diabetului
Pe 14 noiembrie este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului! Potrivit datelor furnizate de către Federația Internațională de Diabet, în fiecare an, peste patru milioane de persoane mor din cauza Diabetului Zaharat și zeci de milioane suferă de complicații care le amenință viața, precum: bolile cardio-vasculare, accident vascular cerebral, insuficiență renală, boli neurologice, orbire și amputare. Cu această ocazie, elevii și profesorii Școlii Postliceale Atlas s-au implicat în testarea gratuită a celor care au vrut să-și cunoască nivelul glicemiei.
"Sunt ok!
-Sunteți în parametrii normali?
- Da, da, da, exact, exact."
"Rolul asistentului medical este de a promova sănătatea și de a preveni îmbolnăvirea."
"Doamna are valoarea de 82, este o valoare foarte bună.
- Doamnă vă măsurați în general glicemia?
- Nu, când fac analize.
- Și cum sunteți?
- Am fost foarte bine, în ultimul timp am fost foarte bine cu glicemia."
"Doamna are valoarea de 129, fiind diabetică este o valoare destul de bună."
CLAUDIA TEODORESCU, profesor, Școala Atlas
"Acțiunea face parte din proiectul Școala Start pentru Sănătate, organizat de Școala Atlas sub egida Inspectoratului Școlar al Municipiului București, organizată cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva Diabetului. //...// Acest eveniment are ca scop oferirea unei bune informări persoanelor care suferă de Diabet reprezentând astfel o manieră de implicare în comunitatea locală, în ceea ce privește prevenția Diabetului."
ALIN NASSER, profesor, Școala Atlas
"Desfășurăm ultima activitate a proiectului nostru, proiect care se numește Școala Start pentru Sănătate, este un proiect aprobat de către Inspectoratul Școlar al Municipiului București și de către Ministerul Educației. Elevii școlii noastre postliceale măsoară în mod gratuit glicemia trecătorilor și îi informează despre diabetul zaharat, despre riscurile pe care le au atunci când adoptă să aibă un stil de viață nesănătos, un stil alimentar nesănătos."
Conform statisticilor, una din două persoane poate avea diabet zaharat nediagnosticat, toate familiile pot fi afectate, așa că este esențial să cunoaștem cu toții semnele, simptomele și factorii de risc ai acestei boli. Persoanele care trăiesc cu diabet zaharat sau care sunt expuse riscului de a avea diabet au nevoie de acces la alimente sănătoase și la un loc unde să facă mișcare. Ambele sunt componente fundamentale ale îngrijirii și prevenirii diabetului. În România sunt aproape 1,5 milioane de oameni care suferă de diabet zaharat.