Stirile National TV
Protest Greenpeace pentru Roșia Montană, în Piața Victoriei
Protest, la ușa Guvernului! Membrii organizației de mediu Greenpeace au protestat, miercuri, în Piața Victoriei, faţă de posibila retragere a dosarului de înscriere în Patrimoniul UNESCO a sitului Roşia Montană.
IRINA CODREANU, reporter ”Dosarul Roşia Montană este sensibil pentru guvernanți, din cauză că are o miză uriașă. Statul român ar putea pierde peste 4 miliarde de dolari, reprezentând despăgubirile cerute în proces de compania Gabriel Resources pentru respingerea legii prin care putea începe exploatarea zăcământului de aur.”
O statuie vivantă îmbrăcată în haine aurii, reprezentându-l pe premierul Florin Cîţu, a fost dezvelită, în cadrul acţiunii organizate de Greenpeace. Gestul este relevant în contextul în care coaliţia guvernamentală ar fi trebuit să discute, astăzi, despre modul în care va fi gestionat dosarul de înscriere a sitului în Patrimoniul Mondial UNESCO. După dezvelirea statuii, oamenii au fost îndemnaţi să lipească bileţele, pentru a transmite mesaje referitoare la Roşia Montană.
CRISTIAN NEAGOE, ofițer de presă, Greenpeace România ”Știm că politicienilor le plac foarte mult omagiile. Așa, că am zis să le facem această plăcere, pentru că, din punctul nostru de vedere, a retrage dosarul în acest moment, în care Roșia Montană ar putea primi această recunoaștere a valorii sale universale, ar fi, într-adevăr, o mare gafă.”
În scurt timp a venit și reacția Guvernului României. Potrivit comunicatului de presă, informațiile lansate în spațiul public de Greenpeace, referitoare la o eventuală retragere a dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roșia Montană și la implicarea premierului în acest demers, sunt false.
CRISTIAN NEAGOE, ofițer de presă, Greenpeace România ”Vom fi cu ochii pe ei, pentru că e foarte important să avem o recunoaștere care ar aduce fonduri pentru restaurare, fonduri pentru turism și pentru dezvoltarea Roșiei Montane, așa cum merită ea.”
Roșia Montană este una dintre cele mai vechi zone cu tradiție în exploatarea metalelor prețioase din Europa. Numele se datorează culorii roșiatice a apei, căpătată de la conținutul ridicat în oxizi de fier.