Stirile National TV
Protest la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea
Protest la Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea! Profesorii și elevii nu sunt de acord cu demiterea lui Florin Nicoară de la șefia unității școlare și vor să fie repus în funcția de director. Nicoară a fost demis vineri, printr-o decizie a Inspectoratului Școlar Județean Bihor, pe motiv că nu a respectat Ordinul Comun al Ministerului Sănătății și al Educației cu privire la revenirea, în actualele condiții pandemice, la programul normal al procesului de învățământ în instituția pe care o conducea.
ȘTEFANIA LUNCAN, secretar ex., C.S.E. Colegiul „Emanuil Gojdu” „Ne-am adunat în curtea școlii pentru a ne exprima nemulțumirea față de decizia luată și doresc să menționez faptul că suntem înafara programului școlar.”
ȘTEFAN ABRUDAN, președinte, C.S.E. Colegiul „Emanuil Gojdu” „Dânsul este extraordinar, un manager foarte bun, un dascăl exceptional. Nu avem cum să nu suținem calitatea într-o școală.”
ANCA MILE, director adj., Colegiul „Emanuil Gojdu” „Încercăm să ne organizăm în așa fel încât școala să nu intre într-un impas. Cu toții susținem revocarea deciziei prin care domnul director a fost eliberat din funcție.”
Inspectoratul Școlar Județean Bihor motivează demiterea lui Florin Nicoară prin faptul că nu ar fi ținut seama de avertismentele referitoare la revenirea la programul normal de predare al școlii, respectiv renunțarea la forma de predare online si revenirea la programul normal de studiu în care orele au durata de 50 de minute.
VIRGIL BLAGE, inspector școlar gen., I.S.J. Bihor „Am constatat, cu toate că am avertizat de mai multe ori conducerea liceului că se încalcă aceste lucruri repetat. În această situație am luat decizia de a proceda la demiterea domnului director.”
Conform directorului adjunct, Anca Mile, deciziile s-au luat, însă, în consiliul de administrație al colegiului, prin vot secret, unanim și fără abțineri. Prin urmare, este de neînțeles de ce Nicoară a fost îmvinovățit pentru o decizie care aparține conducerii școlii.
FLORIN NICOARĂ, fost director, Colegiul „Emanuil Gojdu” „Potrivit legii 55/2020 care prevede anumite situații pe starea de alertă, este acolo un capitol referitor la învățământ. Se spune foarte clar că se poate organiza învățământul online. Noi am organizat pentru fiecare clasă din școală o zi cu învățământ online, pentru a proteja copiii și profesorii, și indirect părinții pentru că pandemia nu a trecut. Susțin cauza școlii, consider că mi-am făcut treaba. Consider că măsurile pe care le-am luat pentru a organiza orarul școlii a fost în interesul elevilor și al profesorilor, și indirect și al familiilor. Codul muncii mă obligă să iau măsuri așa încât să asigur siguranța din toate punctele de vedere a angajaților.”
Cadrele didactice și elevii Colegiului Național „Emanuil Gojdu” au transmis Inspectoratului Școlar Bihor, Ministerului Educației și Primăriei Oradea un memoriu și o listă cu semnături, pentru repunerea în funcție a profesorului Nicoară.