Stirile National TV
Protest pentru reducerea fiscalității
Blocul Naţional Sindical a organizat un protest masiv în faţa sediului Guvernului, pentru a cere reducerea fiscalităţii pe muncă. Conform sindicaliștilor, țara noastră are astăzi cea mai ostilă piaţă de muncă în ceea ce priveşte dialogul social. Lucrătorii români au ajuns cobaii experimentelor fiscale făcute de toate guvernele de după 1989, mai precizează sindicaliştii.
AMBIANȚĂ
Conform BNS, ”România este singura ţară din Uniunea Europeană şi din lume în care contribuţiile mediului de afaceri la sistemul de securitate socială au fost mutate în cârca salariaţilor”, începând cu anul 2018.
"Protestează, împotriva taxelor pentru cei săraci cu salarii mici și pentru îmbunătățirea vieții, traiului, tuturor oamenilor muncii. Să arătăm că poporul este alături de sindicate și de patronate, care de foarte mult timp luptă, dar lupta lor nu este materializată, în fapte și ar trebui, odată pentru totdeauna, să se pună punct acestui jaf și acestei bătăi de joc împotriva poporului român și a oamenilor, angajaților sindicatelor și patronatelor din România. Am venit aici să milităm pentru ridicarea nivelului de trai al poporului român."
"Protestul de astăzi, organizat de BNS, la care participă 29 de federații membre, se înscrie într-un calendar de proteste care va avea loc în tot cursul anului. Principala nemulțumire, tema protestului de astăzi este legată de fiscalitatea excesivă, fiscalitatea pe muncă. Faptul că salariații din România sau numai salariații din România contribuie la Sistemul Public de Asigurări Sociale, respectiv la pensii și Sistemul Public de Sănătate, a creat o presiune fiscală foarte mare pe toți lucrătorii care au dus la o diminuare, la o pierdere a veniturilor, fapt ce ne-a determinat să protestăm."
AMBIANȚĂ
Sindicaliştii afirmă că salariile mici şi taxarea ridicată au făcut ca România să înregistreze a treia cea mai scăzută rată de ocupare a forţei de muncă din UE în 2023, după Italia şi Grecia, potrivit datelor Eurostat. Doar 69% dintre românii cu vârsta între 20 şi 64 de ani lucrează, ceea ce înseamnă că aproape o treime dintre români nu muncesc, conchid ei. De asemenea, conform BNS, în 2023, România avea o populaţie ocupată de 7,7 milioane persoane, însă doar 5,6 milioane de persoane au plătit contribuţii de asigurări sociale. 2,1 milioane de persoane ocupate nu au plătit contribuţii, deşi, în unele cazuri, au beneficiat de prestaţii.