Stirile National TV
Provocarea schimbărilor climatice
Eveniment sub genericul ”Schimbări climatice și dezvoltare: perspective pentru România”, organizat, marți, la Palatul Cotroceni! La eveniment a fost prezentat Raportul de Țară privind Clima și Dezvoltarea, elaborat de Banca Mondială, cu sprijinul Guvernului României și al Administrației Prezidențiale, prin Departamentul Climă și Sustenabilitate. Raportul include recomandări privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și pentru consolidarea rezilienței, sprijinind în același timp creșterea economică incluzivă și reducerea sărăciei. La începutul reuniunii, președintele Klaus Iohannis a susținut un discurs, în care a punctat susținerea unei abordări integrate la nivel național, în ceea ce privește schimbările climatice și o tranziție verde ordonată și echitabilă, în interesul tuturor.
KLAUS IOHANNIS, președintele României ”Ne-am reunit astăzi, la Palatul Cotroceni, pentru a aborda o provocare majoră la adresa țării noastre, a Uniunii Europene și a întregii lumi: schimbările climatice. Efectele acestor schimbări climatice devin tot mai evidente și mai acute pentru cetățenii României, fie că este vorba de valuri de căldură care își pun amprenta asupra sănătății, de fenomenul de secetă, cu impact negativ în economie, sau de furtuni violente care distrug bunuri și pun în pericol viețile oamenilor. Răspundem provocărilor climatice prin măsuri de adaptare la noile realități, dar și prin măsuri de atenuare, adică prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. România este parte a proceselor internaționale de tranziție climatică, ce vor aduce inevitabil modificări importante în numeroase sectoare ale vieții și activității noastre.”
Discuțiile s-au concentrat pe măsurile cu impact semnificativ în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și adaptarea la schimbările climatice din sectoare cheie, precum energia, transporturile, agricultura și pregătirea resursei umane. De asemenea, s-a pus problema identificării soluțiilor tehnice, care pot fi asumate politic, cu potențial de a susține simultan acțiunea climatică și dezvoltarea economică și socială a României.