Stirile National TV
Raport privind furtul de electricitate și gaze
Raport privind furturile de energie electrică și gaze, prezentat de un furnizor care a suportat prejudiciile. Peste 2.500 de cazuri de consum fraudulos de gaze naturale și energie electrică au fost identificate de specialiștii companiei Delgaz Grid, în perioada ianuarie - septembrie. 800 dintre aceste cazuri au reprezentat furturi de gaze naturale, iar peste 1.700, de energie electrică. Potrivit raportului astfel de furturi au generat pierderi de peste 4,4 milioane de lei.
OCTAVIAN IONESCU, reporter ”În zona Moldovei, au fost identificate sute de cazuri de consum neautorizat de energie electrică și gaze. În timpul controalelor efectuate de echipele furnizorului au fost descoperite diferite tipuri de cabluri neizolate, aeriene sau îngropate, împrăștiate în scările de bloc sau între locuințe ori sedii de societăți comerciale. De asemenea, au fost găsite instalații improvizate conectate la sistemul de distribuție a gazelor. Pe lângă, furtul de energie electrică, astfel de improvizații pun în pericol atât utilizatorii cât și pe cei aflați în apropiere.”
Energia sustrasă, atât de diverse societăți comerciale, cât și de consumatori casnici, totalizează 19 milioane de kWh. În toate aceste cazuri au fost inițiate măsuri legale pentru recuperarea prejudiciilor, fiind înaintate, în același timp și plângeri penale, pentru aflarea și tragerea la răspundere a făptuitorilor.}n sistemul de distribuție a gazelor naturale au fost constatate numeroase intervenții ilegale, cele mai multe dintre acestea fiind în județul Cluj. În general, s-a intervenit la contoarele de gaze naturale pentru a fi înregistrat un consum mai mic decât cel real. Potrivit legii, deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Situația prezentată în raportul Delgaz Grid nu este, însă, singulară. În România, 95% dintrre cei aproximativ opt milioane de consumatori casnici de energie electrică din România sunt clienții celor patru Furnizori de Ultimă Instanță, aceștia fiind Enel, Electrica, CEZ și E.ON.. Toate aceste companii execută controale, pentru a identifica furturile de energie electrică și de gaze.