Stirile National TV
Război cibernetic
Mii de atacuri cibernetice, blocate, în acest sfârșit de săptămână, de specialiştii în securitate cibernetică ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale! Potrivit STS, atacurile au fost îndreptate asupra site-urilor unora dintre cele mai importante instituţii din România. Este o creştere semnificativă, pe anumite pagini web depăşindu-se procentul de 100%, a acestor tipuri de atacuri, în comparaţie cu alte perioade, transmite STS. Simultan, Serviciul Român de Informaţii a lansat o alertă privind posibilitatea unor atacuri de tip ransomware la scară largă, prin utilizarea unor adrese de mail aparţinând unor instituţii din România. Potenţialele victime au primit sau ar urma astfel să primească, pe mail, link-uri sau fişiere care, odată deschise, infectează sistemele informatice, precizează SRI. La nivelul Centrului Naţional CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informaţii au fost obţinute date cu privire la o posibilă campanie în masă de atacuri cibernetice de tip spearphishing, care vizează infectarea sistemelor informatice cu aplicaţii malware de tip ransomware.
RALUCA ALEXE, reporter ”Atacatorii intenţionează să utilizeze adrese de mail aparţinând unor instituţii din România, pentru a induce în eroare potenţialele victime, se arată în comunicatul SRI. Ataşamente similare pot fi trimise şi prin intermediul mesajelor de tip SMS, WhatsApp, Signal, Telegram sau prin alte aplicaţii. Experții SRI recomandă ca astfel de mesaje să nu fie accesate.”
Noi ameninţări de atacuri cibernetice masive au fost lansate de gruparea de hackeri pro-ruși Killnet, pe motiv că România sprijină Ucraina. Aceeași grupare a comis atacuri de tip Distributed Denial-of-Service, vineri și sâmbătă, asupra unor site-uri guvernamentale, printre care cele ale Guvernului României, Ministerului Apărării Naționale și Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică. Killnet amenință, acum, că va ataca circa 300 de site-uri din România. Sunt vizate ministere, instituții bancare, universitare și de presă, partide parlamentare și unități de turism. Potrivit specialiștilor Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, obiectivul principal al atacatorilor este inactivarea site-urilor şi a serviciilor web, distrugerea reputaţiei şi panicarea utilizatorilor din România. Pentru a bloca accesul hackerilor, expertii în securitate cibernetică recomandă monitorizarea atentă si implementarea rapidă şi precisă a măsurilor adecvate pentru protecţia site-urilor web şi a infrastructurilor cibernetice.