Stirile National TV
Reacții în lanț, după decizia CCR privind revocarea șefei DNA
Decizia Curții Constituționale, privind revocarea şefei DNA, a generat un întreg lanț de reacții, în Justiție și pe scena politică. 500 de procurori din toate parchetele, câteva zeci de judecători și auditori de justiție au semnat o declarație de principiu, ca reacție față de decizia de ieri a Curții Constituționale.
ROXANA DUMITRICĂ, reporter "Semnatarii declarației solicită tuturor instituţiilor implicate şi factorilor de decizie ”să respecte principiile de funcţionare ale Uniunii Europene, să faciliteze îndeplinirea obligaţiilor internaţionale asumate de România. De asemenea, să ţină cont că respectarea statului de drept şi a independenţei sistemului judiciar este un punct important în materia cooperării internaţionale şi a capacităţii României de a fi un partener de dialog în relaţie cu celelalte state membre, atât în ceea ce priveşte cooperarea în materie penală cât şi cooperarea în materie civilă."
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, spune că așteaptă motivarea Curții.
AUGUSTIN LAZĂR, procuror general "După cum știți, urmează ca decizia să fie motivată și așteptăm cu interes considerentele acestei decizii pentru că în continuare, noi nu speculăm, ci discutăm considerentele temeiului juridic. După ce decizia va fi publicată în monitorul oficial, decizia devine general obligatorie."
Hotărârea CCR, despre care se spune că-l transformă pe președinte într-un simplu pion, ascute și lupta politică. Fostul premier Dacian Cioloş consideră că preşedintele Klaus Iohannis ”trebuie să rişte orice din punct de vedere politic” pentru a apăra Constituţia şi pentru a apăra principiile clare ale Constituţiei. Cioloş spune că un referendum este oportun pentru a tranşa în privinţa dorinţei românilor de a continua lupta împotriva corupţiei. La rândul lui, liderul PNL Ludovic Orban, a convocat membrii partidului, pentru a gasi o variantă prin care să-l ajute pe Klaus Iohannis, obligat acum de CCR s-o revoce pe Laura Codruța Kovesi de la şefia DNA.
LUDOVIC ORBAN, preşedinte PNL "O decizie care îmbracă caracterul unei lovituri de stat, pune în pericol democrația și afecteza constituția României. Luați în calcul și o lege care să vizeze CCR? Cu siguranță. Luăm în calcul și posibilitatea modificării Constituției."
Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi. CCR arată că, pentru soluţionarea acestui conflict, preşedintele urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spune că decizia CCR valorifică principiul constituţional potrivit căruia procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei. Toader mai susţine că şeful statului nu are nici o abilitare legală pentru evaluarea competenţelor profesionale sau manageriale ale procurorilor de rang înalt, spre deosebire de ministrul Justiţiei. Deocamdată, o reacție a președintelui Klaus Iohannis privind decizia Curții Constituționale, care-l transformă într-un simplu pion, în războiul revocării procurorului-șef al DNA, se lasă așteptată.