Stirile National TV
Recensământul populației, fără vlagă
Mai sunt doar câteva zile până pe 17 iulie, când ar trebui să se încheie recensământul populației și locuințelor, dar procesul de recenzare a populației rezidente, estimată la 19 milioane locuitori la 1 decembrie 2021, este departe de finalizare. Datele cetralizate de Institutul Național de Statistică arată că ar mai fi de recenzat peste trei milioane de locuitori. În București, doar puțin peste 50% dintre cetățeni sunt recenzați. Pentru a impulsiona recensământul, autoritățile locale, în colaborare cu Institutul Național de Statistică, au înființat mai multe puncte fixe. Unele nu funcționează, însă, din lipsă de recenzori, iar altele sunt suprasolicitate. În Sectorul 6 au fost înființate șapte puncte fixe, deservite de 20 de recenzori, pe lângă echipele de teren, care se deplasează la domiciliu. La punctele fixe sunt cozi de zeci de persoane pe tot parcursul zilei.
PAUL MOLDOVAN, administrator public, Sector 6 ”Le împărțim bonuri de ordine, ca să menținem o disciplină sau o ordine a procesului. Le-am distribuit apă, încercăm să-i acomodăm pe toți să stea jos, să le facem cât mai confortabil timpul în care așteaptă să fie recenzați.”
La punctele fixe de recenzare merg cetățenii care, fie nu au reușit să se înregistreze online, fie nu le-a bătut recenzorul la ușă, fie au lipsit de la domiciliu, din motive personale. De frica amenzilor usturătoare, cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei, oamenii preferă să stea, acum, la cozi interminabile.
VOX ”Nu am fost acasă, am făcut o operație. Am fost internată în spital când a venit acasă.”
VOX ”Nu m-am regăsit în liste, deși m-am autorecenzat. Probabil, datele mele au fost pierdute în sistem. Am verificat și, atunci, am hotărât să vin aici.”
Șeful Centrului de Cercetari Demografice “Vladimir Trebici”, Vasile Ghețău, susține că singura soluție pentru ca toți oamenii să fie recenzați este prelungirea perioadei de recensământ.