Stirile National TV
Recomandările A.N.P.C. pentru cumpărarea mărțișoarelor
Mai sunt câteva zile până la 1 Martie, iar febra mărțișoarelor a început deja! Simbolul primăverii se vinde peste tot, la tarabe, în magazine, mall-uri și târguri de cadouri. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor îi sfătuiește pe oamenii să fie atenți la ceea ce cumpără și transmite și câteva recomandări. Cumpărătorii sunt sfătuiți să ceară informații complete despre produs, să se asigure că primesc un certificat de calitate în original și bon sau factură fiscală. Cumpărătorul ar trebui să țină cont de informațiile privind garanția produsului și să verifice politica de funcționare a operatorului economic, în cazul în care produsul va fi ulterior returnat, din diverse motive.
BIANCA ROTARU, reporter ”În cazul în care cumpărătorul alege o bijuterie din aur, argint sau bătută cu pietre semipreţioase, ar fi bine să o achiziționeze din magazine autorizate, care vând bijuterii. Consumatorii sunt sfătuiți să evite cumpărarea mărțișoarelor din metale prețioase de la vânzătorii ambulanți.”
„Un mărţişor din argint vândut la colţ de stradă şi care costă câțiva lei nu poate fi din argint! Oferirea drept mărțisor a unei bijuterii din metal prețios, cu sau fără pietre prețioase, a devenit din ce în ce mai obișnuită, astfel că piața metalelor prețioase oferă o gamă foarte largă de produse, de la clasicele modele de mărțișoare, la bijuteriile foarte sofisticate.”, se arată în comunicatul A.N.P.C..
De asemenea, încrederea pe care o oferă furnizorul este un aspect foarte important, de care cumpărătorii ar trebui să țină cont.
”De exemplu, unul din lucrurile de care trebuie să se țină seama, referitor la încrederea conferită de furnizor, este autorizația eliberată de către A.N.P.C. operatorilor economici care desfășoară operațiuni cu metale prețioase, a cărei copie trebuie să fie afișată într-un loc vizibil, în interiorul magazinului.” se mai arată în comunicat.
Indiferent de mărţişorul ales, acesta trebuie să aibă un ambalaj, respectiv un plic, o cutiuţă sau un săculeţ. În comunicatul A.N.P.C. se menționeză că ambalajul contează foarte mult și sfătuiește consumatorii să nu cumpere mărțișoare cu ambalajul rupt, mototolit ori pătat.