Stirile National TV
Rectificarea bugetară, negativă
Rectificarea bugetară “pozitivă” anunţată de ministrul Finanţelor, Ionuț Mișa este de fapt pe minus. Asta o demonstrează cifrele publicate pe site-ul Ministerului de Finanțe abia vineri seară, după ora 22. Bugetul statului are scăderi de peste 1,3 miliarde de lei la capitolul venituri, dar şi diminuări de peste trei sute de milioane la cheltuieli. Guvernul a tăiat 25 de milioane de lei din finanţarea programelor “masă caldă în şcoli” şi “tichete pentru grădiniţă”, ambele introduse anul trecut de fostul executiv. Datele vin după ce, atât ministrul de Finanțe, cât și premierul Mihai Tudose, au anunțat vineri că Executivul ar avea mai mulți bani și, că, în loc să taie fonduri, ar spori bugetele ministerelor. În loc de creşterea anunţată, din veniturile bugetului de stat au fost tăiate 1,3 miliarde de lei, iar cheltuielile au fost reduse cu aproape 350 de milioane.
ALEXANDRA GEORGESCU, reporter ”Cele mai afectate domenii sunt Educația, Transporturile și Dezvoltarea. Asta, în condițiile în care învățământul românesc este tot mai precar, Transporturile bat pasul pe loc în tot ce înseamnă proiecte de anvergură, iar Dezvoltarea este un cuvânt frumos... și atât!”
Astfel, se taie de la Transporturi peste şase miliarde de lei, iar de la Comunicaţii, Dezvoltare şi Educaţie, cumulat, peste două miliarde și jumătate de lei. Ministerele care vor primi mai mulți bani sunt: cel pentru IMM-uri, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Justiţiei, dar și Ministerul Muncii. Totodată, au fost mărite fondurile pentru Președinție și Parlament, dar și pentru serviciile secrete. Șeful Finanțelor a anunţat că s-au realizat şi "depăşiri majore" ale planului de încasari în ultimele trei luni, ceea ce îi dă speranţe că 2017 se va închide "cu o realizare de plan mai mare decât cea din legea bugetului". El a prognozat şi o creştere a economiei - cu 0,4 la sută. Asta, deoarece consumul a fost mai mic decât cel înregistrat în aceeaşi perioada a anului trecut. Luat de val, a ignorat, însă, datele Băncii Naţionale. De fapt, consumul de anul acesta este cel mai mare de după criză din 2009.