Stirile National TV
Renovarea clădirilor aduce beneficii mediului înconjurător și economiei
Schimbări importante în construcţii! Potrivit specialiștilor, în România, la fel ca în celelalte state UE, clădirile pentru care recepția la terminarea lucrărilor se face în baza unei autorizații de construire emise începând cu 31 decembrie 2020 trebuie să aibă un consum de energie aproape egal cu zero. Acest consum de energie va fi asigurat în mare parte din surse regenerabile de energie, dar și printr-un grad ridicat de eficiență energetică. Pentru clădirile publice, această obligație era deja valabilă încă de la finalul lui 2018.
RADU DUDĂU, director, Energy Policy Group
"Este mare nevoie, în special în țările centrale și est europene care au fondul de clădiri învechite și ineficiente energetic ca aceste clădiri să fie renovate pentru că ele vor exista decenii de aici înainte. Reducerea emisiilor de Carbon depinde în mod esențial de eficientizarea fondului de clădiri. România are multe de făcut pe partea legislativă și de reglementare pentru că sunt o serie de disfuncționalități care trebuie corectate repede și trebuie de asemenea, să avem capacitatea instituțională de a crea programe publice prin care să începem întâi cu clădirile publice, școli, spitale, dar să ne adresăm de asemenea în continuare blocurilor de locuit, caselor astfel încât să mărim considerabil rata de renovare."
Reabilitarea şcolilor ar trebui să fie, de asemenea, o prioritate.
RADU DUDĂU, director, Energy Policy Group
"Programul România Eficientă derulat de Energy Policy Group, își propune să realizeze renovarea a șase școli publice din România. Dorim să începem imediat, în 2011 cu lucrări de renovare aprofundată a unui corp de clădire școlar din municipiul Ploiești pe care vrem după aceea să îl punem la dispoziție ca un exemplu de bune practici care să fie replicat după aceea la nivel național pe baza fondurilor europene publice în general care vor fi disponibilizate."
Potrivit lui Radu Dudău, în țara noastră, renovarea extinsă este foarte importantă, mai ales că cele mai multe clădiri sunt vechi și într-o stare mult mai precară ca în vestul Europei. Potrivit specialiștilor, renovarea clădirilor are numeroase beneficii, atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru economie. Astfel, creșterea eficienței energetice a clădirilor va conduce la facturi cu valori mai reduse pentru oameni.