Stirile National TV
Reprezentanții mediului de afaceri cer predictibilitate
În pofida creșterii economice, Coaliția pentru Dezvoltarea României semnalează că mediul de afaceri din România pierde în competitivitate și predictibilitate! Totodată, reprezentanții mediului de afaceri cer un studiu de impact asupra măsurilor fiscale privind impozitarea salariilor pe care reprezentanții Guvernului le-au anunțat în urmă cu câteva zile.
DRAGOȘ ANASTASIU, om de afaceri
"Lipsa unui dialog real, (...) între mediul de afeceri și autorități creează și întreține un sentiment profund de neîncredere și de îngrijorare pentru că vorbim de lipsă de predictibilitate, (...). Acest climat este distrugător pentru orice fel de economie, cu atât mai mult pentru economia României."
DANIEL ANGHEL, om de afaceri
"Cu toții ne dorim să avem o politică fiscală coerentă care să contribuie la un mediu fiscal predictibil și transparent. În schimb, ce nu ne dorim sunt următoarele lucruri: nu ne dorim să existe un proces de adoptare legislativă în grabă fără să existe un studiu de impact și cu o frecvență crescută a ordonanțelor de urgență emise, a devenit îngrijorător acest lucru. Măsurile de schimbare ale politicii fiscale creează la stres și introduc nesiguranță în mediul de afaceri și nu aduc creștere economică pe termen lung."
Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa a anunţat că angajatorii vor plăti o ”contribuţie asiguratoare pentru muncă” de 2,25%, care va acoperi riscurile de şomaj, accidente, concediu medical și creanţe salariale. Mişa a vorbit și despre reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru veniturile din salarii, precum şi pentru unele pensii, pentru chirii, dobânzi și activităţi agricole. De asemenea vor creşte cu 60% deducerile personale pentru românii cu salarii mici. Ionuţ Mişa a vorbit şi despre reducerea contribuţiilor sociale şi trecerea acestora în dreptul salariaţilor. Mişa a adăugat că o altă simplificare este legată de reducerea numărului de contribuţii plătite în prezent de salariat şi angajator, de la 9 la 3: contribuţia pentru pensie (CAS) plătită pentru salariat, contribuţia pentru sănătate (CASS) plătită pentru salariat, contribuţia asiguratoare pentru muncă suportată de către angajator. Conform ministrului Finanţelor, cei care desfăşoară activităţi independente nu vor mai plăti contribuţii sociale la nivelul veniturilor din aceste activităţi, ci la nivelul salariului minim pe economie.