Stirile National TV
Road rage, la cote alarmante din cauza traficului de coșmar
Road rage sau furia rutieră, o tulburare care se manifestă prin stres şi ostilitate din cauza traficului, la cote alarmante, în România! Psihologii atrag atenția asupra faptului că numărul mare de maşini şi orele petrecute la semafoare și în ambuteiaje pot duce la anxietate sau chiar la agresivitate în trafic. În marile orașe ale României există, deja, mediul propice pentru road rage, din cauza traficului sufocant.
COSMINA STOIAN, reporter „Sindromul road rage este o tulburare în care o persoană prezintă un nivel ridicat de stres, anxietate şi ostilitate din cauza traficului. Cel care suferă de această tulburare, odată ce se află în maşină, prezintă o schimbare de personalitate şi ia decizii neobişnuite pentru el. Furia din trafic, odată exteriorizată, poate duce cu uşurinţă la agresiuni.”
Consecințele din punct de vedere legal privind agresivitatea în trafic sunt foarte mici sau chiar inexistente. Asta, din cauza faptului că astfel de episoade sunt greu de probat. Practic, la ora actuală nu există o lege clară care să îi pedepsească pe șoferii cu comportament agresiv în trafic. Astfel, atunci când o persoană vrea să reclame un incident, este greu de probat. Legea te obligă să constaţi contravenţiile la regimul circulaţiei doar în două moduri: direct, sau cu ajutorul unor mijloace tehnice omologate. Dacă nu sunt omologate, constatarea poate fi respinsă în instanţă. De exemplu, în cazul unei filmări cu o cameră spot, atunci instanţa îţi anulează procesul verbal, deoarece aceasta nu este omologată.
RADU LECA, psiholog „Noțiunea de agresivitate în trafic are legătură cu tipologia și caracterul conducătorului auto. Cu cât conducătorul auto este mai agresiv acasă, cu atât va fi mai agresiv și la volan. Nu există soluții pentru agresivitate, datorită faptului că legislația română nu prevede un management al agresivității la volan. nouă nu ni se impune de lege să fim puțin agresivi sau moderat agresivi. Nu avem un control psihologic care să determine agresivitatea. Avem un test psihologic care este apt/inapt. Așa că structura de agresivitate a subiectului va fluctua de la subiect la subiect, în funcție de evenimentele pe care el le realizează.”
În lipsa unor mijloace de probă, şoferii sunt sfătuiţi să îşi păstreze calmul la volan. Este important să nu se dea curs provocărilor, deoarece s-a dovedit că starea de road rage este contagiosă în trafic.