Stirile National TV
România, fruntașă la risipa de alimente
România are un nivel scăzut de trai, comparativ cu alte state europene, dar, în mod surprinzător, se situează printre țările fruntașe la risipa de hrană. Totuși, românii au devenit conștienți de această risipă și sunt interesați de reducerea fenomenului. Cel puțin așa rezultă dintr-un studiu realizat de InfoCons.
prin telefon: SORIN MIERLEA, președinte InfoCons „Trebuie să conștientizăm faptul că în momentul în care aruncăm la gunoi mâncare, nu aruncăm doar mâncare, ci acea mâncare are o valoare în bani, iar banii respectivi au o valoare în orele pe care le muncim, practic ne aruncăm viața la gunoi.”
Sorin Mierlea recomandă cumpărarea în cantitate redusă a alimentelor de calitate și renunțarea la cantități mari și la promoții de tipul 3 la preț de 2, deoarece pot ascunde capcane privind termenul de valabilitate. De altfel, este o capcană care deschide calea aruncării la gunoi a hranei. Băncile de alimente ar fi soluția utilă pentru prevenirea fenomenului de risipă.
FLORIN-ALEXANDRU ALEXE, deputat PNL „E foarte important prin legislație să sprijinim aceste bănci de alimente pentru că experiența, mai ales în țările dezvoltate din Vest, dar și în SUA, a arătat că aceste bănci de alimente au un rol foarte important în a prelua mărfurile care ajung aproape de data de expirare și ar putea să le distribuie, e vorba de un efort logistic extraordinar și sunt foarte importante în tot acest lanț de a distribui alimentele care se apropie de data de expirare de la producător sau de la magazine către beneficiari.”
Amploarea fenomenului risipei de alimente impune modificarea legislației actuale sau chiar întocmirea unei noi legi, susține parlamentarul liberal.
FLORIN-ALEXANDRU ALEXE, deputat PNL „Atunci când am făcut legea, datele cele mai importante le-am avut de la cât se distrugea în anumite centre speciale în România și, atunci, ne-am dat seama de această amploare. S-au făcut tot felul de studii, dar nu avem un instrument clar care să ne spună în fiecare lună sau în fiecare an cât se aruncă și cine sunt principalii producători ai acestei risipe alimentare.”
Pentru a avea o imagine corectă a dimensiunii fenomenului, este important ca, în perioada următoare, risipa de hrană să fie atent monitorizată.