Stirile National TV
România şi industria operaţiilor
România se află pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la operațiile de cataractă, dar pe primele locuri la nașterile prin cezariană! Conform datelor publicate de Eurostat, în Uniunea Europeană au fost efectuate în anul 2017, 4,7 milioane de operații de cataractă. În Portugalia au fost realizate cele mai multe astfel de operații, mai precis 1.400 de operaţii de cataractă la 100.000 de locuitori, ţara fiind urmată de Austria, Franţa, Cehia şi Letonia, toate cu 1.300 de operaţii la 100.000 de locuitori. La polul opus, în trei state membre au fost efectuate mai puțin de 400 de operaţii de cataractă la 100.000 de locuitori, respectiv România cu 395 de operații, Irlanda și Cipru. Dacă în trecut acest gen de intervenţie chirurgicală necesita spitalizarea pacientului, în anul 2017 în 16 state membre UE, mai puţin de 10% din totalul operaţiilor de cataractă au fost efectuate pe pacienţi spitalizaţi, cel mai mic procent fiind înregistrat în Estonia. Situația stă total invers în patru state membre, unde mai mult de jumătate din operaţiile de cataractă au fost efectuate pe pacienţii spitalizaţi, pe primul loc după acest indicator fiind România unde 66,3% din operaţiile de cataractă au fost efectuate pe pacienţii spitalizaţi.
O altă intervenţie chirugicală obişnuită în Uniunea Europeană care în trecut era făcută doar în cazul unui pericol, este naşterea prin cezariană. Conform datelor Eurostat, în anul 2017 au fost înregistrate 1,4 milioane de astfel de intervenţii. În majoritatea statelor membre UE au fost efectuate între 200 şi 390 de naşteri prin cezariană la fiecare 100.000 de locuitori în anul 2017. Pe primul loc se află Cipru, unde se înregistrează aproape 600 de naşteri prin cezariană la fiecare 100.000 de locuitori.
COSMINA STOIAN, reporter
"România se află pe al doilea loc, cu peste 400 de naşteri prin cezariană la fiecare 100.000 de locuitori. La polul opus, operaţia de cezariană este mai puţin frecventă în Lituania, Suedia, Olanda şi Finlanda."
Contrar recomandărilor medicilor, care spun că operația de cezariană trebuie făcută doar în cazul în care nașterea naturală reprezintă un pericol pentru mamă sau făt, multe românce aleg din start această operație deoarece se tem de durere sau doctorii le recomandă intervenția chirurgicală din comoditate. Un alt aspect care a favorizat creșterea numărului mare de nașteri prin cezariană în țara noastră, îl reprezintă implicațiile financiare. Mai precis, o cezariană este decontată cu o sumă mai mare de Casa de Asigurări de Sănătate, față de o naștere naturală. CNAS plăteşte pe o naştere prin cezariană 2.700 de lei, faţă de 1.600 de lei o naştere normală.