Stirile National TV
RO-Wine, pentru pasionaţii de vin şi gastronomie
RO-Wine, Festivalul Internațional de vinuri din România, a reunit iubitorii şi pasionaţii de vinuri şi în această toamnă, la un club din Capitală. Ediţia de Toamnă RO-Wine 2023 i-a impresionat pe toţi pasionaţii de vin şi gastronomie, cu aromele speciale ale vinurilor premium şi superpremium din 14 ţări. În premieră, la această ediţie au participat şi producători de vin din Germania şi Ungaria. Organizatorii festivalului au adus mai aproape "Gustul Italiei" pentru iubitorii de gusturi italiene şi arome rafinate, cu o selecţie exclusivă de vinuri şi specialităţi ale producătorilor în salonul dedicat, organizat de Agenţia Italiană pentru Comerţ Exterior, majoritatea acestora fiind prezentate în premieră în România.
MARINELA ARDELEAN, organizator
”- În acest weekend am pregătit 1200 de vinuri aproximativ, atât din România, din Italia și din încă alte 12 țări. Vinuri premium, vinuri atât pentru colecționari, cât și pentru proprietari de restaurante, de hoteluri, importatori. Așadar, vinuri pentru toate gusturile și toate buzunarele.
- Cum este industria de vin din România?
- Industria de vin din România este în creștere din toate punctele de vedere. Atât din punct de vedere al calității, ceea ce cred eu este cel mai important, dar și din punct de vedere al numărului de crame care este din ce în ce mai mare în fiecare an. Actualmente avem aproape 500 de producători înregistrați la Oficiul Național al Viei și Vinului din România. Iar în fiecare an producătorii iau din ce în ce mai în serios importanța soiurilor autohtone. Așadar, Feteasca neagră este cel mai prezent dintre soiurile autohtone. Evident între soiurile albe, Feteasca regală, care este cel mai cultivat soi autohton pe teritoriul României, este și el pus la loc de cinste.”
PATRIZIA PAGLIERI, chef
”Cred că vinul potrivit e mai mult o chestie de gusturi. De exemplu eu sunt pasionată de prosecco și pot să beau prosecco la toată masa, de la gustare la carne. Dar zicem că adevărat ar fi să atribuim un vin la fiecare fel de mâncare. De exemplu la carne vin roșu, la pește vin alb sau rose, la aperitiv prosecco.”
Printre participanţii de top s-au numărat producători de ulei de măsline, specialităţi de patiserie tradiţională italiană şi de alte delicatese din regiuni consacrate precum Veneto, Apulia, Toscana, Emilia-Romagna, Campania, Sicilia, Sardinia, Lazio, Lombardia sau Abruzzo. De asemenea, oaspeţii festivalului au putut descoperi 25 de standuri cu cei mai importanţi importatori şi distribuitori din ţară, toate acestea în Salonul Vinurilor Internaționale. La eveniment au luat parte vizitatori din toată țara veniți special și invitați din străinătate, toți având aceeași pasiune: vinul de excepție.